Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Kazen zaradi vrtoglavih cen
Novice   |   Polprevodniki
Kazen zaradi vrtoglavih cen
Trije kitajski dobavitelji avtomobilskih polprevodnikov so bili kaznovani zaradi nepoštenih cen.
Urša Prosenjak
17. september 2021 | 0:47:00

Državna uprava za regulacijo tržišča (SAMR) je s kaznijo v višini 328.300 evrov je kaznovala podjetja Shangai Cheter, Shangai Chengsheng Industrial in Shenzen Yuchang Technologies. SAMR je preverjal prakso višanja cen in ugotovil, da so tri omenjene korporacije ceno povišale kar za 40-krat, kar z drugimi besedami pomeni 4000-odstotno povišanje cen. Običajno povišanje ob uravnoteženi ponudbi bi znašalo 7 do 10 odstotkov. Vrtoglava cena je na drugi strani spodbudila proizvajalce avtomobilov h kopičenju zalog preden bo še slabše, kar pa je težavo le še dodatno poslabšalo.

V juliju je Kitajska predvsem zaradi pomanjkanja polprevodnikov zabeležila 16-odstotno nižjo prodajo avtomobilov. Dve Toyotini kitajski tovarni sta proizvodnjo zmanjšali za 50 odstotkov. Bolj ali manj vsi proizvajalci so bili prisiljeni zmanjšati proizvodnjo, čeprav ne tako drastično.

V krempljih globalne krize se je znašel tudi Stellantis, ki pričakuje poslabšanje krize in pomanjkanje posprevodnikov še prihodnje leto, do leta 2023 pa naj bi se situacija normalizirala.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija