Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Bo zmanjšano povpraševanje privedlo do nižjih cen?

Preobrat

Preobrat - Bo zmanjšano povpraševanje privedlo do nižjih cen?
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
6.8.2022 17:24:00

V Evropi in Severni Ameriki se kupci zaradi vse višjih cen vse manj zanimajo za nakup novih avtomobilov.

Urša Prosenjak

Vse višje cene surovin in pomanjkanje polprevodnikov so proizvajalce avtomobilov prisilili v dvig cen vozil, bržkone pa se je v takih okoliščinah pojavila še želja po večjem dobičku, ki je tudi prispevala svoje.

Toda po začetnem povečanem povpraševanju in posledično daljših dobavnih rokih pa se je v Evropi in Severni Ameriki situacija obrnila. Povpraševanje je začelo upadati, saj se zdi, da so cene vendarle dosegle mejo, ki so jo potrošniki še pripravljeni plačati, poroča Automotive News Europe. Kljub krizi s polprevodniki se čakalne dobe za nova naročila skrajšujejo.

Proizvajalci avtomobilov so doslej ohranjali marže s povišanjem cen, vendar bi strma rast inflacije v Severni Ameriki in Evropi lahko močno povišala stroške. Centralne banke opozarjajo, da bi lahko dosegli vrh v nekaj mesecih, kar bi povzročilo padec razpoloženja potrošnikov in podjetij. V ZDA nekateri proizvajalci, med njimi Ford, razmišljajo o ponovni uvedbi popustov in spodbud, ki so bile lani zmanjšane ali ukinjene, kar je prvi korak k umiritvi rasti cen avtomobilov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
rovokopac 6.8.2022 22:00:32
Normalno, da se bo moralo znižat cene. Ne moreš iz danes na jutri vse podražit za tretjino. Vsi ljudje tudi niso tako nori, da bi vse pobrali. Proizvajalci bodo lahko še veseli, če bodo lahko prodajali po izpredkoronskih cenah. Glede na to, da se polprevodniški problemi počasi zaključujejo, bodo nekateri prav pogrešali pomanjkanje in prisiljeno prodajo preveč opremljenih modelov.
alfafil 7.8.2022 11:44:29
Mogoče pa bodo umetno podaljševali trend pomanjkanja, da obdržijo visoke cene. Vsem vojnim profiterjem je to v interesu.
IcEmAn 7.8.2022 18:48:01
Če so proizvajalci zdaj začeli ugotavljati, da je povpraševanje začelo upadati, pa če upoštevamo trenutne nenormalne dolge čakalne dobe (tudi po 1 leto ali več; je morda kje podatek, koliko se v povprečju danes čaka na avto?), bodo cene takšne sigurno še vsaj kakšno leto, če ne kar dve.
skrivo 7.8.2022 20:30:41
alfafil: mislim, da se bodo lopovski managerji trudili prav to kar si napisal (za avtomobile jim itak dol visi, samo da si talajo milijonske nagrade, le to jih zanima). Kje je logika, da prodaš manj in imaš zgodovinsko najvišje dobičke, banda pokvarjena!
Uros33 8.8.2022 9:39:46
Težava s polprevodniki se vrača. Kitajska je Tajvanu prepovedala izvoz le teh. Hvala Pelosi, hvala USA.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija