Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Legenda francoskih plaž praznuje 45 let
Piše se leto 1968. To slavno obdobje francoske zgodovine je navdihovalo upor, pa tudi svobodo, fantazijo in brezskrbnost. Vrednote, ki jih uteleša Citroen Méhari.
Uredništvo
9. maj 2013 | 10:58:39

Mehari, ki so ga predstavili 16. maja 1968 na igrišču za golf v Deauvillu, tedaj pod imenom Diane 6 Méhari, je presenetil marsikoga. S svojo netipično zasnovo je bilo to vozilo brez ambicij, dostavnik in obenem vozilo za prosti čas, ki se pere z vodnim curkom in ki lahko enako dobro naloži seno ali pa jadralne deske. Tako s svojo modularnostjo in skromnostjo prevzema filozofijo spačka, 2 CV, obenem pa uporablja najsodobnejše materiale. Ime Méhari je povzeto po jezdni živali iz Severne Afrike  in Sahare. Skratka, skromna žival, vzdržljiva in vsestranska, ki lahko prenaša potnike ali blago.

Ustvaril ga je Roland de La Poype, njegova karoserija pa je sestavljena iz plastike ABS (Akrilonitril-butadien-stiren), barvane v masi. Ta, za tiste čase novi in lahki material, je bilo možno z lahkoto oblikovati in barvati.  Druga velika posebnost Méharija je ta, da se nad pasom karoserije streha v celoti sname, vključno pri vetrobranskem steklu, ki se prepogne na motorni pokrov.  S svojim visoko postavljenim podvozjem in plastično karoserijo se Méhari vrine kamorkoli, še toliko bolj v izvedbi 4x4, ki so jo lansirali leta 1979 in ki lahko premaga vzpetine do 60 % naklona. Tako ponuja svobodo, ki je do danes še nihče ni vnovič dosegel.

Doživel je tudi slavno filmsko kariero (zlasti v «Žandarju iz Saint Tropeza »), in na cestah sveta (Raid Liège – Dakar – Liège leta 1969, Raid Paris – Kaboul – Paris leta 1970, Raid Paris – Persépolis – Paris leta 1971, zdravniška pomoč v Dakarju leta 1980…). Postal je celo zvest partner francoske vojske in francoske žandarmerije, po zaslugi svoje « padalske » primernosti, ker je lahek in vsestranski. 

Méhari, proizveden med leti 1968 in 1987 v blizu 150.000 primerkih, je še danes pravi fenomen v zgodovini avtomobilizma. Za praznovanje svojih 45 let bo Znamka v četrtek, 16. maja od 9h do 12h v prostoru, namenjenem modelu Méhari na C_42, posvetila trenutku za kavo z novinarji. Priložnost za vnovično doživetje ključnih trenutkov njegovega lansiranja in za nekaj kilometrov za njegovim krmilom po pariških ulicah.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Ta avto je tako odpuljen, ko kupim otok v Grčiji se vozim s tem orto cabrioletom in notri štiri zajčice
9.5.2013 13:13:43

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija