Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Športni avtomobili za katere še niste slišali
Za čas prejšnjega stoletja so ponekod po svetu obstajali še nekateri drugi športni avtomobili, ki pa niso dosegli takšne slave, kot sta jih na primer Chevrolet Corvette ali Ford Mustang. Nekaj teh na kratko predstavljamo.
Peter Pirkovič
3. junij 2013 | 12:55:57

IKA Torino (Argentina)

Znamka IKA izhaja iz Argentine, ki jo je ustanovil tamkajšnji ladjar Henry J. Kaiser. V sodelovanju s podjetjem American Motors je Kaiser poskušal sestaviti avtomobil, ki bi odgovorjal domačemu tržišču. Nastala je IKA Torino. Slednji je bil zgrajen na osnovi Rambler Classica, za obliko so poskrbeli Pininfarinijevi oblikovalci, danes pa avto uživa kultni status med Argentinci. Avto so proizvajali med leti 1966 in 1982.

Sabra Sport (Izrael)

Med krajšim zatišjem med vojnama, so Izraelci imeli idejo, da bi razvili svoj športni avto. S pomočjo angleškega podjetja Reliant Cars je po nekaj letih vendarle nastal avtomobil z imenom Sabra, ki je bil na voljo v kupejevski in roadster karoserijski verziji. Za pogon je skrbel šibek Fordov motor, za čas življenja tega avtomobila pa je bilo izdelanih le dobrih sto primerkov.

GSM Flamingo (Južna Afrika)

V Cape Townu se je v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja ustanovilo podjetje Glassport Motors, ki je leta 1962 predstavilo svoj prvi izdelek. Šlo je za prvi pravi južnoafriški športni avto, imenovan Flamingo Coupe, ki ga je poganjal Fordov 1,6-litrski bencinski štirivaljnik. Njegova prisotnost na trgu je bila izjemno kratka. Trajala je le dve leti in nekaj deset izdelanih primerkov. Enega od teh ima v svoji garaži Gordon Murray, sicer legendarni oblikovalec McLarna F1.

Anadol STC-16 (Turčija)

STC-16 je bil prvi turški športni avtomobila, z razmeroma privlačno obliko za tiste čase. Tudi tega je poganjal prej omenjeni 1,6-litrski Fordov štirivaljnik. Precej visoka cena in prodaja zgolj na turškem ozemlju, sta posledično pomenila kratko življensko dobo (1973-1975) in le 176 izdelanih vozil. Zanimivo je dejstvo, da nekaj teh primerkov še živi in so zelo cenjeni, predvsem zaradi izjemne vzdržljivosti.

Monteverdi 375 (Švica)

Monteverdi 375 je veljal za velik in eleganten GT, gnan s pomočjo Chryslerjevega V8 motorja. Kupce je prepričeval s svojim obliko, za katero so poskrbeli Italijani, s tehniko in z udobjem potniške kabine. V tistih časih je bil ta edina prava konkurenca angleškemu Aston Martinu, a je kriza z gorivom zaustavila proizvodnjo in za vedno zapečatila usodo Monteverdija. Avto se je prvič predstavil leta 1969.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
-samo za Monterverdi sem vedel
3.6.2013 16:11:32
klemens
tudi jaz, medtem, ko je pa GB znamk bilo malo morje
3.6.2013 18:54:16

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija