Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
20 let Twinga
Te dni mineva 2 desetletji od uvedbe nenavadnega malega enoprostorca.
Uredništvo
28. november 2013 | 17:35:22

Renault je leta 1989 od direktorja projekta Yvesa Dubreila zahteval, da pripravi majhen avtomobil, ki bo kompakten, nadvse praktičen, gospodaren in udoben. Vendar ta model ne bi smel neposredno tekmovati z večjim bratom – Cliom. Zasnovo Twinga je narekovala strategija "design to cost", poslanstvo projektne skupine pa je bilo oblikovati majhen avto s svežo in privlačno obliko in sprejemljivo ceno. Za dosego tega cilja je bila edina rešitev v popolnoma drugačnem pristopu in poenostavitvi naloge… Poiskati in odmisliti odvečnosti in jih nadomestiti z edinstvenimi rešitvami, kakršna je bila pomična zadnja klop.

V nasprotju z bogato in raznoliko ponudbo na trgu je bil Twingo edinstven tudi v tem, da je bil na voljo v eni sami različici z enim samim motorjem (1.2 55 KM) in enim samim paketom notranje opreme z električno pomičnimi stekli in gumbi jabolčno zelene barve. Twingo je bil na voljo v štirih karoserijskih barvah: temno modri, koralno rdeči, koriandrovo zeleni in indijsko rumeni. Na seznamu dodatne opreme za doplačilo sta bili na voljo le platnena zložljiva streha in klimatska naprava.
Twingo je imel enoprostorsko zasnovo, ki je omogočala boljšo razdelitev prostora za motor in za potnike. Kolesa so bila skrajno odrinjena v vogale, na voljo je bila le ena velikost koles
in en sam motor. Te lastnosti so omogočale optimalen izkoristek notranjega prostora. Twingo se je ob predstavitvi med malimi avtomobili postavljal z največjimi višino, širino in prostorom za kolena, kar je bila tudi zasluga nove vzdolžno pomične zadnje klopi. Vse štiri sedeže je bilo možno raztegniti in tako ustvariti zasilno ležišče za dva. To je bila edinstvena ponudba te vrste, ki je izrazito poudarila domiselno zasnovo in vsestranskost Twinga.

Twingu so nekateri dali vzdevek žabec iz Billancourta. Ime Twingo je sinteza besed "Twist", "Swing" in "Tango" in ponazarja neobičajno, dinamično in privlačno obliko tega avtomobila. Twingo se je osvobodil togih avtomobilističnih norm. Postavil se je na nasprotni breg od avtomobilov za izkazovanje statusa in prinesel nov motiv za nakup: ljudje so Twingo izbrali zase in ne za vzbujanje pozornosti pri drugih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija