Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
120 let prve dirke
Mercedes praznuje 12 desetletij motošporta in se spominja prve dirke.
Uredništvo
14. julij 2014 | 10:27:28

Zgodba o Mercedesovi dirkaški karieri se je začela 1894, ko sta dva Daimlerjeva in en Benzov model tekmovala na prvi dirki na svetu, ki je bila v bistvu 126-kilometrski test vzdržljivosti, zanesljivosti in in varnosti. Daimlerjeva avtomobila sta premagala Peugeotov in Panhardov avto in osvojila prvi dve mesti, za nameček pa še nagrado 5000 frankov. 2,6-kilovatni Benzov avto ni bil pri vrhu, je pa vseeno končal kot peti. Dirka je bila velik uspeh in je privabila tisoče gledalcev.

Časopis, ki je dirko organiziral, Le Petit Journal, je poročal: »Konvoj vodi, spremlja in preganja cela množica kolesarjev in cel kup vozil z mehanskim pogonom, ki se po poti vozijo kot amaterji.« Eden od njih je bil Gottlieb Daimler. Zanimivo, Mercedes meni, da je dirka pomenila dokončen zaton avtomobilov na parni pogon. »Parno gnani traktor grofa Jules-Alberta de Diona, ki je z današnjimi pogledi prav bizaren, bi lahko prav tako končal pot v najkrajšem času, vendar je bil v okviru pravil precej manj učinkovit kot sofisticirani avtomobili z motorji z notranjim izgorevanjem. Sodelovalo je še več parnih avtomobilov, trije od njih zaradi slabše ceste sploh niso končali 126-kilometrske razdalje.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija