Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Od lepote bolijo oči
50 let stara francoska avtomobilska ikona Facel Vega Facel II gre na dražbo februarja v Parizu in je videti naravnost božansko. Zlati časi sladkega življenja in avtomobilske kič estetike.
Artur Švarc
3. januar 2016 | 11:44:23

Ta košček bogate francoske avtomobilske zgodovine je bil narejen leta 1963 in kombinira ameriško mehaniko z ultra modernim francoskim stilom tistega časa. Avto poganja 6,3-litrski Chryslerjev V8, ki razvija 355 konjičev, sparjen pa je s tristopenjskim Chryslerjevim samodejnim menjalnikom. Ima posamično sprednje vzmetenje in togo zadnjo premo z listnatimi vzmetmi, vsa štiri kolesa pa imajo kolutaste zavore.

Reč do stotice pospeši v osmih sekundah, končna hitrost pa je 216 km/h. Med leti 1962 in 1964 je bilo narejenih le 180 primerkov, a zaradi čudovitih potez in luksuzne notranjosti je avto postal eden najbolj zaželenih modelov šestdesetih. Facel II na sliki ima ševilko šasije HK2 B 171 in je bil tovarnin razstavni avto na Ženevskem avto salonu 1963. Avto je francoska družina kupila prav tam in ga obdržala vse do danes. Pri dražiteljski hiši RM Sotheby's so povedali, da je avto odlično ohranjen, ima kovinsko modro barvo in usnje kožne barve v notranjosti. Cene niso omenjali, a glede na to, da ima prevoženih nekaj čez 30 tisoč kilometrov in da Facelov II ni veliko, bo zagotovo prodan za 6-mestno številko. 

Ta posebni biser francoskega oblikovanja so si lastili tudi Pablo Picasso, Ava Gardner, Christian Dior, Stirling Moss, Dean Martin, Fred Astaire, Frank Sinatra in perzijski šah.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo
Skoraj perverzno lep...
3.1.2016 15:19:47
alfafil
Spredi malo vleče na Mercedesa,kot celota se ne bi strinjal,da je kaj posebej lep.
3.1.2016 19:12:45

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija