Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Osemdeset let avtomobila, ki je spremenil BMW
Čeprav se je serijska proizvodnja pričela šele leto kasneje, so Bavarci model 328 javnosti prvič pokazali že poleti 1936. Takrat še niso vedeli, da bo mali roadster za vedno spremenil imidž in dojemanje zname BMW.
Marko Hanželič
7. junij 2016 | 8:35:26

Pod njegovo obliko se je uradno podpisal Peter Szymanowski, pa čeprav nekateri trdijo, da je oblika delo Kurta Joachimsona, za tehnični del pa je bil zadolžen Fritz Fiedler. Vse skupaj se je zlilo v celoto, ki še danes predstavlja osnovo vseh roadsterjev, ki jih pripravijo v Münchnu. BMW 328 je bil za tiste čase nadpovprečno dinamičen, tudi zaradi ugodnega razmerja med maso in močjo vrstnega šestvaljnika v nosu, ali povedano drugače - bil je prvi BMW, ki je združil vse vrline, ki jih ljubitelji znamke z ledvičkama na nosu tako zelo obožujejo.

V tridesetih letih prejšnjega stoletja je bil BMW obrobni igralec na nemškem avtomobilističnem trgu, v dirkanju pa sta primat držala Auto Union in Daimler-Benz. BMW je bil takrat predvsem znamka motociklov, a z modelom 328 se je postavila ob bok omenjenima velikanoma, še posebej, ker so Bavarci najprej pripravili dirkaško različico in šele nato serijski model za običajne ceste.

BMW 328 je tehtal vsega 800 kilogramov, njegov dvolitrski šestvaljnik pa je bil pravi antipod takratnim športnikom z velikimi motorji, ki so jim pri dihanju pomagali kompresorji. Tipična zgodba Davida in Goljata se je z zmago prvega pred milijonom gledalcev odvila že na BMW-jevi prvi dirki na Nürburgringu, pri čemer niti večina sodelujočih ni vedela, kaj za čudo jih je prehitelo. Takrat seveda še niso prakticirali odnosov z javnostmi, niti 328-ica takrat še ni imela uradne predstavitve, tako da je bil avto tudi za poznavalce popolna neznanka.

Zmaga tistega 14. junija 1936 v dežju Nürburgringa je bila le prva izmed več kot dvestotih, ki so sledile v naslednjem desetletju, skupno pa so pri BMW-ju izdelali le 464 primerke modela 328, pri čemer velja poudariti, da so v to število vštete tudi vse posebne različice, tudi tista, pod katero so se podpisali pri Carrozzerii Touring Superleggera in aerodinamični BMW 328 Kamm Coupe.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
KOMPRESOR
Lepa zgodovina.
8.6.2016 7:59:37

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija