Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Renault se je vrnil v Bonneville
Pri Renaultu so natanko pred šestdesetimi leti v Bonnevillu podrli štiri hitrostne rekorde. Zdaj so se vrnili in le-tem dodali še enega.
Marko Hanželič
20. avgust 2016 | 9:38:56

Sredi petdesetih let prejšnjega stoletja so pri Renaultu pričeli z razvojem in testiranji dirkalnika, ki so ga poimenovali Etoile Filante (zvezdni utrinek). Z "utrinkom" so želeli Američanom dokazati svoje inženirske sposobnosti in hkrati pospešiti prodajo modela Dauphine na ameriški celini. Po dveh letih testiranj je Etoile Filante na slanem jezeru v bližini Bonnevilla doseleg najvišjo hitrost 308.9 km/h, kar je še danes rekordna znamka za vozilo s plinsko turbino. Le-to so izdelali pri francoskem podjetju Turbomeca.

Ob šestdesetletnici dogodka so pri Renaultu v Bonneville pripeljali originalni Etoile Filante in model Dauphine, s katerim je Nicolas Prost podrl še en rekord. S hitrostjo 123,03 km/h je uradno postavil najboljšo znamko na svetu za serijske avtomobile v razredu CGC (Classic Gas Coupe), izdelane med letoma 1928 in 1981 ter z delovno prostornino motorja med 754 in 1.015 kubičnih centimetrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija