Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Bilo je na današnji dan
Tito je bil razočaran nad Jugom
Pred natanko 38 leti, 2.oktobra 1978, so takratnemu vodji Jugoslavije Josipu Brozu Titu prvič pokazali prototip avtomobila, ki je kasneje postal kultni avto kragujevške tovarne Crvena Zastava. A Tito nad njim ni bil navdušen.
Peter Pirkovič
2. oktober 2016 | 17:12:48

Ljudje, ki so bili takrat prisotni z njim v Kragujevcu so zatrjevali, da je ob prvem snidenju z izdelkom kragujevške tovarne najprej cinično vprašal kaj so mu to spako sploh pokazali in da to ni avto, ki ga je on pričakoval, še manj, da se bo v njem vozil. Bojda se takrat v tovarni ni zadržal niti deset minut. Kot navajajo nekateri viri, naj bi bil projekt jugoslovanskega avtomobila zasnovan tudi za Američane (nekaj časa se je sicer v ZDA tudi prodajal, a bolj klavrno), da bi se s tem oddolžili za prodajo vesoljskega programa Američanom (2,5 milijarde dolarjev), ki seveda ni nikoli obstajal. O tej zgodbi si velja ogledati slovenski film Žige Virca, Houston, We Have a Problem!

Ne glede na nezadovoljstvo velikega šefa, se je Jugo vendarle zgodil dve leti kasneje, ko so ga predstavili na salonu avtomobilov v Beogradu. In ta je jasno takoj postal avto leta in nenazadnje največja prodajna uspešnica bivše Jugoslavije. Od leta 1980 do 2008 so jih skupno sestavili skoraj 800 tisoč, največ v letu 1989 (118.237 primerkov).

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
GospodSimon
Mi smo bili pa razočarani nad Titom.
3.10.2016 17:31:59

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija