Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Pred 40 leti so v Sarajevu začeli izdelovati VW Golfe
Pisalo se je leto 1976, v Tvornici avtomobila Sarajevo ali na kratko TAS, so pognali proizvodno linijo za Golfa prve generacije.
Peter Pirkovič
16. december 2016 | 9:46:29

Takrat so zaposleni Golfe sestavljali izključno iz sestavnih delov, ki jih je v Sarajevo dobavljal nemški Volkswagen, šele v naslednjih letih so bili v izdelavo določenih komponent vključeni domači dobavitelji. Pri TAS-u so zatrjevali, da se kakovost delov izdelanih s strani jugoslovanskih dobaviteljev nikakor ne razlikujejo, a mnogi kupci so v tistih letih govorili drugače. 

Že v letu 1977, eno leto po začetku proizvodnje, so dosegli zavidljivo številko letne proizvodnje (5 tisoč primerkov) in jo naslednjih devet let le še povečevali. Tovarna v Sarajevu je Golfe I izdelovala še dve leti dlje od nemške matične tovarne, kar pomeni, da so zgodbo prve generacije zaključili šele leta 1986, a 5.junija leta 1985 pa so že uspešno že poskusno sestavili prvi primerek Golfa II. Vezano na dveletno podaljševanje proizvodnje prve generacije, je dve leti zamujala tudi druga generacija, a zanimanje za nov model je bilo tako veliko, da niso mogli zadovoljiti vseh želja kupcev. V začektu je proizvodnja štela okrog 25 tisoč primerkov, leta 1988, ko je bilo v tovarni zaposlenih 3109 ljudi, so sestavili že 28.341 vozil, od katerih jih je 15.184 bilo poslanih nazaj v Nemčijo. A proizvodnjo so tudi v prihodnji letih povečevali in leta 1989 izdelali že 37.411 avtomobilov ter v tem istem letu praznovali jubilej ob izdelanem 300 tisočem Golfu. TAS je takrat že zaposloval kar 3500 ljudi.

Da se je jugoslovanski Golf II razlikoval od tistih izdelanih v Nemčiji je bilo jasno po oznakah J, JL, JX, JD, JLD, JGL, čeprav so kasneje oznako J umaknili. Omenjeni model se je v sarajevskem TAS-u proizvajal do leta 1992, ko v BIH začne divjati vojna. Kot pravijo poznavalci, je bila tovarna Volkswagen med prvimi izropana in povsem uničena. Zanimivo pa je dejstvo, da so pred začetkom vojne v TAS-u poskusno izdelali nekaj primerkov Golfa 3, a zaradi vojne do serijske proizvodnje tega modela nikoli ni prišlo. Poskusi oživitve proizvodnje so se dogajali tudi konec devetdesetih, ko so na pogorišču te tovarne spet izdelali nekaj primerkov Golfa in drugih VW-jevih modelov, a se je še zadnji poskus zaradi majhne zmogljivosti proizvodnje in prevelikih stroškov obnove proizvodnje žalostno zelo hitro končal.

 

Poleg Golfa so v TAS-u izdelovali še Jetto in Golf Caddyja, ki se je izdeloval izključno samo v tej tovarni za celotno Evropo, ta isti tovorni avto pa se je izdeloval še v ameriški Pensilvaniji. Prvi Golf Caddy je bil v Bosni izdelan leta 1982 in v desetih letih proizvodnje so izdelali 200 tisoč primerkov. Zanimiv je podatek, da je polovica proizvodnje Golfa, ki je bila namenjena za jugoslovansko tržišče, odšla v Slovenijo, 20 odstotkov Golfov je ostalo v BIH in na Hrvaškem, preostali del pa se je porazdelil na Srbijo, Črno Goro in Makedonijo. 

 

Dejstvo pa je, da je Golf tako v Bosni kot v drugih državah postal nekakšen fenomen, ki je verjetno posledica tega, da je to bil simbol jugoslovanskih delavcev, ki se je izkazal za razmeroma kakovosten in rentabilen avtomobil, med zadnje pa lahko štejemo tudi dejstvo, da zanj ni bil potreben le denar, ampak veliko potrpljenja pri čakanju.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Tovarna danes obratuje pod imenom VW Sarajevo, večinski lastniki so Nemci (VW), izdelujejo komponente za matično tovarno VW. Izdelava celotnega avtomobila trenutno ni v planu, se pa širijo in dobro delajo....
16.12.2016 10:27:55
jjs
Črnobela fotografija verjetno ni iz leta 76, saj je na sliki že Golf I faze II (facelifting). Milsil sem, da so po vojni nekaj časa sestavljali Škode.
16.12.2016 10:41:57

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija