Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   40 let Volva 262C
Strast po skandinavsko
Švedska kakovost in italijanska oblika – zmes, ki je prvi Volvov luksuzni kupe ponesla med legende.
Marko Hanželič
13. marec 2017 | 10:43:27

Pri Volvu letos slavijo štiridesetletnico še enega svojega legendarnega modela. Volvo 262C, ki so ga predstavili na ženevskem avtosalonu leta 1977, je bil takrat za marsikoga prav posebno presenečenje in prvi Volvov luksuzni kupe sploh.

Za zanimivo obliko se skriva še bolj zanimiva zgodba o obliki. Pri Volvu so si želeli prestižnega dvovratnega kupeja, še posebej, ker se jim je odpiralo zahtevno, a hkrati zelo dobičkonosno ameriško tržišče. Za prve skice je sicer poskrbel kar hišni oblikovalec Jan Wilsgaard, le-te pa so nato romale v roke italijanskega oblikovalca Sergia Coggiole, kjer so štirivratnega Volva 164 transformirali v dvovratni prototip z znižano streho. Omenjeni prototip je danes na ogled v Volvo Museumu v Göteborgu.
Kot se za prestižnega kupeja spodobi, so mu Švedi namenili 2,7-litrski V6 francoskega porekla (skupaj so ga razvili pri Peugeotu in Renaultu), ki je zmogel za tiste čase zelo solidnih 104 kW (141 kW) največje moči, s prenovo modela leta 1980 pa so njegovo prostornino še malce povečali.

Tudi za današnje čase je bil Volvo 262C serijsko dobro opremljen. Vsi modeli so imeli električno podprta stekla in vzvratna ogledala, tempomat, centralno zaklepanje, usnjene sedeže, klimatsko napravo, gretje sprednjih sedežev, lita platišča in električno izvlečljivo radijsko anteno. Za doplačilo si je bilo mogoče omisliti delno zaporo diferenciala, različne radijske sprejemnike in tristopenjski samodejni menjalnik. V osnovi je za prenos moči sicer skrbel štiristopenjski ročni primerek.

Volva 262C so ročno izdelovali pri Bertoneju v Italiji, njegova glavna tekmeca na ameriškem tržišču pa sta bila Cadillac Eldorado in Mercedes-Benz 280CE. Skupaj so v štirih letih proizvodnje izdelali 6.622 primerkov, s čimer so močno presegli lastna pričakovanja glede prodaje.

Z Volvom 262C se je prevažal tudi takratni šef podjetja, Pehr Gyllenhammar, na prošnjo severnoameriške podružnice pa so pri podjetju Solaire izdelali tudi pet brezstrešnih primerkov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Žal nikoli videl v živo.
13.3.2017 21:16:16

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija