Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   40 let
Niva kar noče umreti
Prva Lada Niva je s tekočih trakov zapeljala 5. aprila 1977, čudo sovjetske tehnike pa še kar prihaja s tekočih trakov.
Artur Švarc
13. april 2017 | 9:14:04

Štirikolesni pogon, posamično vpetje in zavorni koluti spredaj so samo ene od dobrot, s katerimi je Niva že v svojih zgodnjih letih ponujala relativno napredno tehniko bratov Rusov.  V nekem obdobju je bilo več kot dve tretjini avtov narejenih za izvoz, Nivo so prodajali tudi na Japonskem, vsega skupaj pa je v tujino šlo 530 tisoč primerkov. Iz osnovne petvratne škatle so izpeljali vsaj 30 različic, od pickupa do cirkuškega primerka, ki ga je vozil medved.

40 let pozneje ime Niva sicer ni več aktualno, avto nosi le še ime Lada 4x4, da bi naredil prostor za drugo generacijo Chevroleta Nive, ki bi moral priti lani, vendar se to ne bo zgodilo. Niva naj bi 2019 vendarle dobila naslednico na osnovi naslednjega Dusterja.

Temu primerno je tu izdaja ob 40-letnici, narejenih bo le 1977 primerkov, pa še ti s precej retro podobo. Prodaja omejene serije se začne junija.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija