Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
104. rojstni dan tekočega traku
Tekoči trak je že dobro stoletje nepogrešljiv (in eden najpomembnejših) členov proizvodnje avtomobilov in osnova marsikatere gospodarske panoge.
Marko Hanželič
14. april 2017 | 19:10:43

Skozi desetletja so ga dopolnjevali in spreminjali in danes se zdi, da bi vse skupaj težko bilo bolj pripravno in enostavno, pa vendar tudi danes inženirji nenehno skrbijo za izboljšave.

A vrnimo se 104 leta nazaj v preteklost, ko še nihče v avtomobilski industriji, takrat že resni gospodarski panogi, ni uporabljal tekočega traku. Bilo je 13. aprila 1913, ko so v Fordovi tovarni Highland Park na obrobju Detroita prvič zagnali tekoči trak. Stvar sicer ni bila čisto Fordova pogruntavščina, saj so že trinajst let prej s podobno, a manj izpopolnjeno različico tekočega traku pri podjetju Oldsmobile pričeli s proizvodnjo modela Curved Dash, a šele pri Fordu je način izdelave z zaporedjem operacij dobil ustrezno veljavo, avtomobilski velikan iz Detroita pa je poskrbel za njegovo maksimalno učinkovitost.

In ne samo to, pri Fordu so s tekočim trakom poskrbeli za pravo revolucijo na področju izdelave avtomobilov. Pred tem je bil avtomobil luksuzna dobrina, dosegljiva le bogatašem, zdaj pa so si ga lahko privoščili tudi ljudje, ki so ga izdelovali. Pred uvedbo tekočega traku so pri Fordu potrebovali 12 ur, da so izdelali primerek Modela T, po njegovi uvedbi pa vsega uro in 33 minut. Kasneje je s tekočih trakov vsakih 24 sekund pripotoval nov Model T, dokler jih niso izdelali 15 milijonov, kar je še danes absolutni rekord v številu izdelanih primerkov enega modela avtomobila. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija