Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Ghia Abarth Concept
Mali Abarth z velikim ameriškim egom
Čeprav se je Italija v petdesetih še vedno pobirala po razdejanju, ki ga je povzročila druga svetovna vojna, je to obdobje prineslo tudi nekatere izjemne avtomobilske stvaritve.
Marko Hanželič
7. maj 2017 | 9:11:58

Med bolj dejavnimi v petdesetih letih so bili pri Ghii, med dediščino te pomembne delavnice pa najdemo tudi oblikovne poslastice tipa Ghia Abarth.

V osnovi je sicer šlo za Abartha 1100 Sport, letnik 1953, ki je tehnično slonel na Fiatu 1100, pri Ghii pa so mu nadeli aerodinamično opravo, s kakršnimi so se takrat kitili ameriški avtomobili. Ideja za takšno kombinacijo je bržkone padla zato, ker so pri Ghii v tistem času delali tudi za Chrysler.

Abarthu so namenili nos v značilnem z aeronavtično vsebino ter ga tudi proti zadku obdelali v duhu takratnega aerodinamičnega časa, ga predstavili na salonu v Torinu in osupnili javnost. Prototip so nato prodali ameriškemu poslovnežu Billu Vaughnu, ki ga je na salonu v New Yorku, leto dni kasneje, predstavil kot Vaughna SS Wildcat, vanj pa naj bi namesto 1,1-litrskega štirivaljnika stlačil osemvaljnik V-oblike.

Kmalu za tem se je za konceptom Abarth Ghia izgubila vsake sled, dokler ga leta 1982 niso našli v nekem skednju. Leta 2010 ga je kupil sedanji lastnik, ga dal popolnoma prenoviti, poleti pa bo na voljo tudi potencialnim kupcem.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija