Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Reportaža
Sprehod skozi zgodovino v Mercedes-Benz Museumu
Konec aprila, ko zima odvrže svoja oblačila, se je zdel primeren čas, da tudi pri Avtomaniji pripravimo kakšno reportažo s poti.
Marko Hanželič
12. maj 2017 | 8:36:37

Podali smo se na sever, sprva je deževalo, no potem je pričelo snežiti in malo pred Salzburgom smo se lahko ponovno prepričali, da je sneg še vedno bel.

In da povzroča zastoje na cesti, kar so še posebej boleče spoznali vsi tisti, ki so se peljali proti jugu. Pravzaprav se je kolona pričela malce za Beljakom in z rahlimi presledki dosegla bavarsko prestolnico. V pomoč niso bili niti policisti na avstrijsko-nemški meji, ki z brzostrelkami v rokah čakajo morebitne teroriste.

Stuttgart je za mnoge le še eno nemško mesto. Za druge kraj, ki je dal Nemčiji enega največjih pesnikov, Schillerja Med pomembnejšimi sinovi mesta je tudi filozof Georg Hegel.

Mesto šteje dobrih 600 tisoč duš in je glavno mesto nemške zvezne dežele Baden Würtenberg ter pomembno kulturno, gospodarsko in logistično središče. In eno redkih večjih mest v Evropi, kjer lahko vinograd srečate tako rekoč v samem mestu. Stuttgart slovi tudi kot mesto zabave, je neoklicana nemška prestolnica jazza in ima za Oktoberfestom drug največji ljudski festival v Nemčiji. 

Med bolj znanimi lokalnimi kulinaričnimi dobrotami velja poskusiti preste, spätzle, vrsto naribanih rezancev z različnimi prelivi, maultaschen, raviolom podobne mesne zavitke ter za sladico flädle, vrsto palačink, h katerim se poda marmelada. Vse skupaj velja poplakniti s kozarcem burgundca.

Ob vseh pomembnežih, ki so bili rojeni v Stuttgartu, pa sta danes po svetu najbolj znana dva, ki sta sicer rojena drugje, a sta svojo poslovno priložnost našla prav tukaj.

Prvi je Ferdinand Porsche, ki je tovarno postavil v bližnjem Zuffenhausnu,  drugi pa Gottlieb Daimler, eden pionirjev avtomobilske dobe in ustanovitelj koncerna Daimler.

Mercedes-Benz Museum v Bad Cannstattu v današnji podobi obstaja od leta 2006, sprehod skozenj pa v praksi razloži 125 let avtomobilistične zgodovine, začenši s konjem in prvim avtomobilom Karla Benza in stvaritvami Gottlieba Daimlerja ter Wilhelma Maybacha. 

Muzej je razdeljen na sedem glavnih sklopov in je hkrati kombinacija svetovne in Mercedesove zgodovine, razkriva pa tudi širino dejavnosti koncerna Daimler. Snovalci muzejske zbirke se niso izognili niti občutljivim temam, kot je prisilno delo v času nacistične Nemčije, dokumenti izpred slabega stoletja pa pričajo o nenehnem napredku tako na področju avtomobilske tehnike kot tudi same družbe.

Zadnji del sprehoda skozi Mercedesovo zgodovino je tudi sprehod skozi slavno zgodovino srebrnih puščic, ki so že več kot stoletje ena najuspešnejših zgodb na področju avtomotošporta, pa najsi bo to formula 1, dirkanje s turnimi avtomobili  ali celo tovornjaki. 

Posted by Avtomanija
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija