Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Sedem fantomov za enega novega
Konec julija bodo pri Rolls-Royceu pripravili posebno razstavo, poimenovano "The Eight Great Phantoms", ki bo napoved rojstva nove generacije tega aristokratskega avtomobila.
Marko Hanželič
2. junij 2017 | 6:51:57

Na razstavi si bo mogoče ogledati vseh sedem generacij, ki so jih pri Rolls-Royceu splavili v zadnjih 92 letih. Najstarejši primerek bo Phantom I, letnik 1927, ki si ga je svoje čase lastil Fred Astaire. Proizvodnja Phantoma se je sicer uradno pričela leta 1925, model pa se je izkazal za tako priljubljenega, da so štiri leta kasneje predstavili že drugo generacijo z novo šasijo ter izboljšanim motorjem in krmilnim sistemom.

Z razvojem Phantoma III so pričeli leta 1932, sredi mrzličnih priprav na pričetek proizvodnje, je bolezni podlegel Sir Henry Royce, novo generacijo pa so vseeno na trg poslali leta 1936 in jo izdelovali vse do izbruha druge svetovne vojne. Mnogi so trdili, da je tretja generacija Phantoma tudi zadnja, a leta 1950 so pri Rolls-Royceu predstavili Phantoma IV, ki je bil sprva rezerviran le za kronane glave britanskega imperija (kraljico Elizabeto in princa Filipa), izdelali pa so še dodatnih 17 primerkov, ki so jih razgrabili voditelji po svetu. 

Phantom V je konvojem voditeljev in kronanih glav poveljeval med leti 1959 in 1968, med njimi je prevažal tudi nekdanjega jugoslovanskega predsednika Tita, slednji pa je baje z njim naokoli prevažal tako Elizabeth Taylor kot Elizabeto II. Šesto generacijo "fantoma" so izdelovali kar 22 let, sedmo od leta 2003 do letos, zdaj je pa čas za novega…

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija