Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Nekoč je bila jugoslovanska avtomobilska industrija
Čeprav je bilo tako rekoč vse izdelano po licenci tujih podjetij, je SFRJ svoj čas predstavljala precej pomembno proizvajalko avtomobilov. Dandanes avtomobile na področju nekdanje Jugoslavije izdelujejo le še v Kragujevcu in Novem mestu.
Marko Hanželič
6. junij 2017 | 10:13:18

Nekoč je bilo vse drugače. Avtomobile so prav tako izdelovali v Kragujevcu in Novem mestu, tako ali drugače pa so jih sestavljali tudi v Kikindi, Sarajevu in Kopru. V članku smo se osredotočili na osebna vozila, tovornjake so izdelovali tudi v Mariboru (TAM) in Priboju (FAP), traktorje pa v Novem Beogradu (IMT), Rakovici (IMR), Bjelovarju (Tomo Vinković) in na Reki (Torpedo).

Fička se je sicer prijel sloves ljudskega vozila, a v Jugi so nastajali tudi NSU Prinz, Austin Mini, VW 1200J, Renault 4, Citroen 2CV in Diana, Opel Kadett, pa seveda VW Golf in Jugo. Jugoslavija je bila kot neuvrščena država in nekakšen most med zahodom in vzhodom seveda deležna vplivov z obeh strani sveta, zato je bilo nekaj vsakdanjega, da sta bila na ulici skupaj parkirana Opel in Trabant, Lada in VW Golf ali Mini in Škoda. 

Zastava in njen posel stoletja

Pri Zastavi so prvi sporazum o sodelovanju s Fiatom podpisali že leta 1954, ko so se z Italijani dogovorili za sestavljanje modela Fiat 1400 BJ. Zaradi nizke kupne moči in slabih cest, so se kasneje odločili za manjšega in cenejšega Fiata 600, ki so ga prekrstili v Zastavo 750 in ga izdelali v skoraj milijon primerkih. Že res, da je bil priljubljeni Fičko dolga leta paradni konj tovarne v Kragujevcu, a v prestolnici Šumadije so izdelovali tudi znamenitega Tristaća (Zastava 1300), pa seveda Stoenko (Zastava 101) in Juga ter Juga Florido. Do leta 2008, ki so nehali proizvajati Zastavine modele, so v Kragujevcu izdelali 794.428 Jugov, 1.273.532 Stoenk in okoli 30.000 Florid.

Sredi osemdesetih so Juga oziroma Yuga s pomočjo Malcolma Bricklina pričeli prodajati tudi v ZDA. Prvo leto je mala kombilimuzina iz komunistične države s svojo nizko ceno in zanimivim marketinškim pristopom obnorela Američane, ki pa so kmalu spoznali njeno manj bleščečo plat – slabšo kakovost izdelave, kar se je pričelo izražati tudi na prodajnih številkah in propadu »posla stoletja«.

Podalpska avtomobilska velesila

Pomemben delež jugoslovanske avtomobilske industrije je predstavljala Slovenija. Že leta 1964 sta Tomos in Citroen ustanovila skupno podjetje Cimos, kjer so ob Spačku, Amiju, Diani, Visi, GS-u in AX-u nastajali tudi luksuzni primerki kot sta CX in DS. V tovarni IMV v Novem mestu so sprva sodelovali z angleškim Austinom in sestavljali modele Austin 1300, Austin 1500, Austin 1750 in seveda svetovno znanega Minija 1000.

Renaulte so sprva sestavljali v ljubljanskem Litostroju, kasneje pa je slavna Katrca prihajala s tekočih trakov tovarne v Novem mestu. Ob modelu Renault 4 so v Novem mestu v času SFRJ nastajali tudi modeli Renault 12, 16, 18 in seveda Renault 5. Skupno so na Dolenjskem izdelali 576.960 Katrc, cena na jugoslovanskem trgu pa je bila okoli 8.000 takratnih nemških mark.

VW Golf – Jugoslovanske sanje

V sarajevskem predmestju Vogošća so kmalu po drugi svetovni vojni ustanovili podjetje PRETIS (Preduzeće Tito Sarajevo). Leta 1965 so sklenili dogovor z nemškim NSU-jem in pričeli s proizvodnjo modela Prinz. Skupno so jih izdelali 15.000, matično podjetje iz Neckarsulma pa je zaradi finančnih težav v pristalo pod okriljem Volkswagna.

Že leta 1969 sta VW in podjetje UNIS sklenila dogovor o gradnji nove tovarne TAS (Tvornica automobila Sarajevo), kjer so izdelovali slavnega Hrošča, in sicer med letoma 1972 in 1976, nadomestil pa ga je VW Golf, ki je še danes med najbolj priljubljenimi avtmomobili v regiji. Skupaj so v Sarajevo do razpada Jugoslavije izdelali 30.000 Hroščev in 150.000 Golfov, izdelovali pa so tudi pick-up različico Caddy in Jetto za večino evropskih tržišč.

Opli iz Kikinde

Livarna Kikinda je konec šestdesetih let pričela sodelovati z Oplom, ki je od vojvodinske tovarne kupoval različne odlitke, leta 1977 pa je sodelovanje preraslo tudi v skupno podjetje IDA (Industrija delova automobila). V Kikindi naj bi sestavljali CKD-je za modele Kadett, Ascona, Senator in Omega, pri čemer se je model Senator za jugoslovansko tržišče imenoval kar Kikinda. S tekočih trakov tovarne v Kikindi naj bi skupno prišlo 38.700 Oplov, pa čeprav nekateri trdijo, da so iz Nemčije pripeljali že izdelane avtomobile in nanje samo nalepili IDA-ine oznake.

Kakorkoli že, jugoslovanska avtomobilska industrija morda res ni imela svojih idej, je pa predstavljala pomemben del gospodarstva nekdanje skupne države.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Dynisco
Super članek! Takšnole branje je nam tastarim, ki smo vse tele avte pa čeprav le kot mulci doživljali v živo, res prava erotika. A pa ve kdo mogoče kje je slavni Fičko pokasiral svoj legendarni nadimek?
6.6.2017 18:31:56
aichi
Jup, Fičo je bil lik v stripu v beograjski Borbi...
6.6.2017 21:46:11
jjs
Pozabili ste Peugeote iz prištinske UPIM (verjetno skupaj kakšnih pet kom.). Tiste slike GSA-ja z reklame se spomnim. Prav prisrčno, kako so prekrili originalni napis Citroen GSA z rumenim izrezkom "Cimos Citroen", avto pa preimenovali v Cimos GA ali nekaj podobnega. O kratki, a neverjetni Austinovi zgodbi v NM in o tem, kako so ga Angleži tam biksali, je vredno prebrati v odličnem Moškonovem Velikanu izpod Gorjancev. Glede Zastave je zanimivo, kako so šele desetletja pozneje ušle slike prototipov iz Fiata, ki so pričale o raznih Fiatovih "stranpoteh", ki jih je kasneje prepustil svojim partnerjem v YU (Stoenka, Jugo) in na Poljskem (Polonez). Medftem, pa Florida ni (ponesrečeni) Giugiarov Fiat Due, ampak samostojna kreacija istega avtorja.
7.6.2017 6:52:35
speedy
Meni sama oblika Floride ni bila ponesrečena za tisti čas, pravzaprav nasprotno, za konec osemdesetih je bila tisto prav moderna oblika, nekaj podobnega so kmalu za tem pri Citroenu dali ven z ZX-om. Če bi bila gor druga značka ali pa da Jugoslavija ne bi razpadla, bi lahko bila to povsem druga zgodba.
7.6.2017 9:09:14
speedy
Nikjer nisem uspel najti podatka o tem, ali so pri UPIM-u dejansko sestavljali Peugeote. Vse, kar mi je uspelo najti je to, da so zanje delali nekatere sestavne dele (amortizerji, ogledala, ...) in so potem lahko Peugeote prodajali kot doma izdelana vozila z nižjo obdavčitvijo.
7.6.2017 9:19:44

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija