Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Nissan Tama
Leaf, jaz sem tvoj ... dedek!
Nissan praznuje 70-let svojega prvega električnega vozila.
Artur Švarc
30. junij 2017 | 6:20:04

Uspeh Nissanovega Leafa je prinesel tudi spomin na električni model Tama, ki od nastanka praznuje že 70 let. Konec 40-ih je bil bencin na Japonskem še vedno prej izjema kot množična dobrina, zato se je zdel električni avto logična izbira. 200 nekdanjih delavcev letalske tovarne Tačikava je združilo moči v Tokyo Electro Automobile Company. Njihov prvi izdelek je bil majhen pickup, sledil pa je štirisedežni osebni avto.

Motor je razvijal 3,3 kW moči, v dnu avtomobila pa sta bila dva svinčeva akumulatorja, ki ju je bilo mogoče silno enostavno zamenjati. 40-voltna in 162 Ah baterija je omogočala 65 kilometrov dosega z enim polnjenjem, končna hitrost pa je bila 35 km/h.

Sledili so novi modeli Tama Junior in Tama Senior, tovarna se je nekoliko kasneje preimenovala v Tama Motor Company in potem še v Prince Motor Company, ki je 1966 postal del Nissana. Zaslužni so na primer tudi za prvega Skylinea.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
rovokopac
Po sedemdesetih letih imajo električni avtomobili še vedno toliko dosega. Mogoče kakšen km več. Ideja zamenljivih akumulatorjev je še najboljša rešitev tudi za današnje dni. Lepo bi prišel na tankštele zamenjal baterije in šibal naprej.
30.6.2017 11:44:26

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija