Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Pozabljen Toyotin prodajni salon na Cipru
Iščete Toyotinega starodobnika, po možnosti iz sedemdesetih, v čimbolj originalnem stanju? Vemo za nekaj praktično nevoženih primerkov, a pri vsem skupaj obstaja (manjša) težava.
Marko Hanželič
15. julij 2017 | 9:57:17

Nahajajo se namreč na ozemlju, kamor le redko stopi človeška noga, če le-ta ni obuta v čevlje, ki jih priskrbi turška vojska. Varoša je bilo v šestdesetih in začetku sedemdesetih priljubljeno ciprsko obmorsko letovišče, kjer so dopustovali petičneži iz vsega sveta, med njimi zvezdniki kot so Elizabeth Taylor, Richard Burton, Raquel Welch in Brigitte Bardot, po turški invaziji leta 1974 pa je slabih 40 tisoč prebivalcev moralo zapustiti svoje domove in živahno predmestje Famaguste je postalo mesto duhov do današnjih dni. Ozemlje je pod turškim nadzorom, a popolnoma neposeljeno, obiskovalcem pa je vstop prepovedan.

Turška invazija na Ciper je bila posledica vse večjih trenj na otoku, sodu pa je izbil dno poskus grške vojaške hunte in paramilitarne organizacije EOKA-B, da Ciper priključi Grčiji. Turška vojska je hitro napredovala in med 20. julijem in sredino avgusta 1974 jim je uspelo zavzeti 40 odstotkov celotnega otoka. V strahu pred bitko za Varošo, ki je bila ena od strateških točk, so prebivalci v dobri uri pobrali šila in kopita in se umaknili na varno, turška vojska pa se je ustavila na zeleni črti, ki danes ločuje grški in turški del otoka. 

Hitra evakuacija je tudi vzrok, da v Varoši še danes sameva lepo število Toyot, ki jih očitno niso smeli odpeljati niti turški vojaki. Nizozemski fotograf Bo de Visser je dobil edinstveno priložnost poslikati del mesta, kjer še vedno stoji salon g. Kozakisa. Na fotografijah lahko vidimo več primerkov modela Corolla, pa Corono in Celico v (še vedno) zelo dobrem stanju, ne glede na stalno izpostavljenost slanemu morskemu zraku. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija