Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Rayton-Fissore Magnum
Pred Urusom, Levantejem in Stelviom je bil Magnum
Daleč pred časom, ki od italijanskih proizvajalcev športnih avtomobilov zahteva tudi pomerjanje gojzarjev, je že obstajal luksuzni SUV z latino poreklom.
Marko Hanželič
25. januar 2018 | 8:05:35

Še preden so pri Lamborghiniju predstavili model LM002, ki se ga je kmalu prijelo ime Rambo Lambo, so julija 1984 v manufakturi Rayton-Fissore izdelali avtomobil, ki se je v tistem času želel zoperstaviti praktično edinemu luksuznemu SUV-ju na svetu, Range Roverju. Za osnovo so uporabili Ivecovo šasijo modela Daily s štirikolesnim pogonom, sprva namenjenega vojaški rabi, nanj pa postavili karoserijo, ki je v veliki meri povzemala oblikovne značilnosti prej omenjenega angleškega konkurenta.

Na evropskih tleh je dobil ime Magnum, na ameriških LaForza, vanj pa so vgrajevali celo vrsto različnih pogonskih agregatov prostornin od dveh pa vse do šestih litrov. Za Američane so sprva uporabili kombinacijo Fordovega petlitrskega osemvaljnika in štiristopenjske avtomatike, kasneje so uporabili motor z liter večjo prostornino, ki so ga kupili od GM-a, bojda pa obstaja celo primerek, ki ga poganja 7,5-litrski Fordov V8.

V primerjavi z Lamborghinijem LM002 Magnum (še) nima statusa ikone, saj se prvi danes prodaja šestmestnem evrskem območju, medtem, ko je za lepo ohranjenega Magnuma dovolj že 10-15 tisoč evrov. Pred leti se je vsaj en primerek tega redkega avtomobila vozil tudi po Ljubljani.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs
Se ga spomnim. Mene je spominjal na napihnjen Fiat Uno. Definitivno je bil to prvi terenec, ki je imel lepo polikano obliko in 5 vrat - to je bilo 10 let pred 2. generacijo Range Roverja.
25.1.2018 13:27:29
klemens
Tudi jaz se ga spomnim, sem isto mislil da je napihnjen Fiat Uno oziroma neka čudna izvedba Italijanske firme Innocenti.
25.1.2018 14:42:57

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija