Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Skriti zakladi strica Bertoneja
Legendarna oblikovalska hiša Bertone je šla v stečaj leta 2013. Kljub temu, da so na različnih dražbah prodali marsikateri edinstven primerek, se v njihovem torinskem domovanju še vedno skriva marsikatera dragocenost.
Marko Hanželič
28. marec 2018 | 6:07:27

Prva dražba je bila že leta 2011, druga pred tremi leti, a le malokdo je vedel, da se nekaj kilometrov severno od Torina, v stavbi podjetja Bertone Stile, skriva še marsikaj zanimivega. Med drugim originalne skice, sestavni deli in seveda - konceptni avtomobili. Pravzaprav so na "najdbo" naleteli po naključju, ko je italijansko sodišče razsodilo, da bo Bertonejeve poslovne prostore potrebno dati na dražbo.

Bertone Stile je bil svoje čase oblikovalski oddelek Carrozzerie Bertone, v domovanje v mirni vasici severno od prestolnice Piemonta pa se je preselil leta 1972. Stavba je že sama po sebi pravo malo arhitektonsko čudo, z galerijami, mostovi, v oranžno odetimi stropovi in ostrokotnim pohištvom v kombinaciji z zapeljivimi oblinami, tako zelo podobnim oblikam, ki so jih pri Bertoneju v minulih desetletjih uporabljali na njihovih konceptnih avtomobilih. 

Ko je Bertone ugasnil, so se zaprla tudi vrata stavbe, vse skupaj pa nakazuje na dejstvo, da niti zaposleni tisti dan niso vedeli, da je to njihov zadnji delovni dan. V sprejemni veži še vedno stoji nekaj razstavnih študij, razstavljen Lamborghinijev dvanajstvaljnik z menjalnikom. 

V enem izmed prostorov so shranjene makete v velikostnem razmerju 1:5 in 1:10, ki so jih izdelali, preden so se lotili naravne velikosti avtomobila. Med njimi, seveda, Lamborghini Countach, več Miur in Foat Dino Coupe. Pa Alfa Romeo Canguro ali Alfa Carabo v merilu 1:10.

Eden redkih, ki so mu dovolili vstop v stavbo, je bil Lorenzo Ramaciotti, nekdanji dolgoletni direktor Pininfarine in šef oblikovanja pri FCA, ki se ni mogel načuditi najdbam v stavbi Bertone Stile, tudi zaradi zanimivih sistemov vodenja projektov, ki so jih imeli pri Bertoneju. In bilo jih je mnogo. Praktično ga ni proizvajalca avtomobilov, ki ne bi kdaj sodeloval z oblikovalsko hišo Bertone, pa naj si bo to Volkswagen, Scania, Bugatti, davno pokojni francoski Saviem, Jensen, Maserati ali Tata.

Nadstropje više so postavljeni Bertonejevi dragulji, med drugim tudi nedokončan Aston Martin Jet2 - kombijevska različica modela Rapide ter dve oblikovni študiji, ki imata še posebno vrednost. Prva je 8C Competizione Pandion, pripravljena leta 2010 ob stoletnici znamke Alfa Romeo, druga je Ferrari F430 F1 Nuccio, ki je bila leta 2012 predstavljena v Ženevi. Tudi ta je nastala ob stoletnici, tokrat Bertonejevi. 

Kmalu za tem je bilo vsega konec. Dražba podjetja Aste Bolaffi, ki drži roko nad Bertonejevo zapuščino, bo 23. maja, v bližini Alfinega muzeja v Areseju.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Neprecenljiva škoda.
28.3.2018 8:43:57
zhabot
Vauuu. Slika 6 je Oplomanija: Signum, Tigra, Astra... Takoj bi vse imel.
28.3.2018 9:05:52

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija