Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Obnove
Toyota je obnovila svojega najstarejšega športnika
Pri Toyoti so obnovili Sports 800, ki je tudi najstarejši dirkalni avto te znamke.
Artur Švarc
21. april 2018 | 14:07:42

Ta avto letnik 1965 je dosegel drugo mesto na 500 kilometrov Suzuke leta 1966. 800 je bil drugače prvi Toyotin komercialni športni avto, štiri za dirke predelane primerke pa so poslali tudi na dirke in v Suzuki so dosegli dvojno zmago. Ta šasija 10007 je na cilj prišla kot druga z Micuem Tamuro za volanom.

Celotna konstrukcija je bila genialna – 790-kubični motor je premogel le 46 konjev in je bil med ostalimi avtomobili z 2-litrskim motorjem pravi siromak. A zahvaljujoč odlični aerodinamiki in majhni teži, je Toyoti uspelo zmagati.

Avto je podpisal Tacuo Hasegava, ki je znan po prvi generaciji Corolle. Avto so razvijali v vetrovniku in je bil tudi prvi japonski avto, ki je bil narejen iz jekla in aluminija in s pametno izdelavo je v osnovi tehtal le 580 kilogramov.

V 84 krogih dirke v Suzuki je vozil s povprečno hitrostjo 41,5 km/h in bil tudi edini avto, ki ni rabil dolivanja med dirko. Komisarji so po dirki avto vzeli pod drobnogled in ne le, da je rezervoar ustrezal predpisom, v njem je bilo še za tretjino goriva.

Ta avto, številka 3, je bil najden v neki garaži, restavrirali pa ga pri Toyotinem dirkaškem oddelku Gazoo Racing, ki je odgovoren tudi za WRC in WEC.

Delo je bilo dolgotrajno, veliko je bilo posvetovanja z drugimi lastniki, iskanja originalnih delov in izdelava novih. Na novo narejenega je bila polovica avtomobila, obnovljeno je bilo tudi dirkaško podvozje in motor.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Zlati časi.
23.4.2018 9:31:20

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija