Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Opel
Vse najboljše, gospod Kapitan!
1938 so pri Oplu naredili prvega Kapitana, ki je bil njihova admiralska ladja kar 42 let.
Uredništvo
6. avgust 2018 | 19:05:34

Na rojstnodnevni zabavi se je zbralo 25 brezhibno ohranjenih Kapitanov in se podalo na jubilejno vožnjo od Oplovega sedeža v Rüsselsheimu do železniškega muzeja v Kranichsteinu pri Darmstadtu. Čudovitemu predenju Kapitanovih šestvaljnih vrstnih motorjev so se pridružili tudi sodobni zvoki: tri nove Opel Insignie so prišle čestitat svojim slovitim prednikom – poklon nove admiralske ladje uglednemu predhodniku.

Leto po predstavitvi Admirala je Opel razširil svojo paleto modelov še z enim velikim avtomobilom. Opel Kapitan se je leta 1938 kot predstavnik višjega srednjega razreda v slogu art déco uvrstil med priljubljenega Kadetta in predstavnika reprezentančnega najvišjega razreda Admirala. S samonosno karoserijo, v celoti izdelano iz jekla, in sodobno tehnologijo pogona je bil Kapitan na voljo kot dvo- ali štirivratna limuzina ter kot štirisedežni kabriolet. Obenem je inovativni 2,5-litrski šestvaljni vrstni motor s 55 KM z zgoraj nameščenimi ventili postal zaščitni znak velikega Opla.

Deset let pozneje, leta 1948, je tovarno v Rüsselsheimu zapustil prvi povojni Kapitan, ki je bil razen nekaterih podrobnosti še vedno enak prvotnemu modelu. V času gospodarskega čudeža je postal Opel Kapitan z ameriškim oblikovalskim slogom in šestvaljnim udobjem sopomenka za napredek, blaginjo in zanesljivost. V šestdesetih letih je sodil vodilni model iz Rüsselsheima med najbolje prodajane šestvaljnike v Nemčiji. Šele pomladi leta 1970 se je s Kapitanom B, takratnim vstopnim modelom Oplove družine višjega razreda, ki so jo sestavljali Kapitan, Admiral in Diplomat, zaključila proizvodnja uspešnega šestvaljnega modela. Dolga uspešna zgodba najznamenitejšega velikega opla se je zaključila po 42 letih in 474.189 izdelanih vozilih.

Leta 1938 je novi Opel Kapitan združil tehnološke sposobnosti družbe Adam Opel AG. Mednje sta sodila napredna tehnologija motorjev in sodobna konstrukcija karoserije. Ureditev proizvodnje v matični tovarni v Rüsselsheimu je stala deset milijonov ‘rajhsmark’. Veliki 2,5-litrski šestvaljni vrstni ‘motor s kratkim hodom bata, primeren za avtoceste’ z zgoraj nameščenimi ventili, s katerimi je upravljala odmična gred s čelnim zobnikom, dročniki in nihajnimi vzvodi, je razvil 55 KM in je Kapitana pognal do hitrosti največ 126 km/h. Poleg tega je imel Kapitan kot prvi v svojem razredu v Nemčiji povsem iz jekla izdelano samonosno karoserijo brez okvirja – to načelo gradnje vozil je v uporabi še danes.

Serijsko je imel Kapitan posamezno obešenje koles s stabilizatorjem spredaj, ter hidravlične zavore in blažilnike, kar v avtomobilski industriji leta 1938 še zdaleč ni bilo samoumevno. Sodobna oblika je sledila slogu vozil iz ZDA: šestkotni žarometi so bili prvič vgrajeni v sprednje blatnike, enodelni ‘krokodilji’ pokrov motornega prostora se je odpiral navzgor, zadnji del pa je v slogu kombilimuzine prinašal prtljažnik, dostopen z zunanje strani.

 

Avtomobil, ki pripada svetu je Opel oglaševal svojega novega predstavnika srednjega razreda, ki je bil na voljo kot dvo- ali štirivratna limuzina ter kot dvovratni kabriolet s štirimi sedeži. Kapitan je kmalu postal prodajna izvozna uspešnica. Do prekinitve proizvodnje zaradi vojne so v manj kot devetih mesecih izdelali 25.374 Kapitanov, vključno s 4563 kabrioleti in 248 podvozji brez karoserije. Od tega so jih približno 13.000 izvozili v tujino.

5. julija 1946 se je v Rüsselsheimu začela povojna proizvodnja, od oktobra 1948 naprej je stekla tudi proizvodnja Kapitana. Za prvo veliko naročilo je poskrbela vlada ZDA. Od leta 1949 je Opel spet izvažal. Do pomladi leta 1950 so izdelali 13.036 novih Kapitanov.

Maja 1950 je podjetje napovedalo novosti pri Kapitanu: Kapitan, ki je bil takrat na voljo izključno kot štirivratna limuzina, se je od predvojnega modela ločil po sodobnem obvolanskem menjalniku, predelani notranjosti in okroglih žarometih. Leta 1951 je bila Kapitanova karoserija deležna dodatnih sprememb: linije so bile bolj prefinjene, prtljažnik je bil večji, obilica kroma je odražala duh prelomnega časa in prihajajoče blaginje.

Za novi šestvaljni motor s 58 KM, ki je poganjal tudi tovorni Opel Blitz in mu je zagotovil posebno mesto na trgu tovornih vozil, so takoj odpadla vsa pravila vpeljevanja. Originalno obliko Kapitana so ohranili do leta 1953, ko je na trg prišel naslednik z večjimi zmogljivostmi in sodobno pontonsko obliko.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija