Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Priljubljen Fiat, ki bi moral biti Lancia
Z zaključkom proizvodnje Fiat Punta, smo se spomnili tudi na njegovega predhodnika, model Uno, ki je prvotno luč sveta ugledal z logotipom Lancie. A se je zaradi spora med vodilnimi kadri vse skupaj obrnilo drugače. Letos mineva 35 let od njegovega rojstva.
Peter Pirkovič
20. avgust 2018 | 11:29:11

Fiat Uno je na trg zapeljal leta 1983 in v 12 letih življenja spisal uspešno zgodbo, saj so po vsem svetu v tistem času prodali preko devet milijonov primerkov. A ko se ozremo v preteklost, pri tem avtomobilu, ki je bil naslednik Fiata 127, pozornost zbuja zgodba iz konca sedemdesetih, ko se je zaradi sporov znotraj Fiata, zgodil popoln preobrat. 

Pravzaprav so zgodbo pred nekaj leti, skupaj s fotografijami razkrili pri največji italijanski avtomobilski reviji Quattroruote. Pisalo se je leto 1979, ko je moral takratni šef Lancie, Gian Mario Rossignolo, razmišljati o nasledniku AutoBianchija A112, zato je na hitro angažiral oblikovalca Giorgetta Giugiara za nov projekt majhnega prestižnega avtomobila. Nastal je kompaktni, uporabni in moderni Uno z logotipom Lancie, a ta projekt žal nikdar ni videl serijske proizvodnje. Vsaj ne v tej obliki.

 

Namreč, Gian Mario Rossignolo je v tistem času prišel navzkriž s takratnim novim šefom Fiata, Vittoriem Ghidello, zato konec leta 1979 ta odstopi s položaja, zapusti italijanski koncern, še pred tem pa fascikel s projektom odnese odnese svojemu mentorju, Umbertu Agnelliju (mlajši brat Giannija Agnellija), ki je bil med med leti 1970 in 1976 tudi za krmilom Fiatovega koncerna. No, slednji kasneje omenjeni projekt preda spet Ghidelli, ki se v avtomobil zaljubi in ta pod njegovim vodstvom luč sveta ugleda kot Fiat Uno. Projekta oblikovno niso spreminjali, spremenili so le njegovo prestižno notranjost. 

Kot že omenjeno 3,64 metra dolg Fiat Uno, sprva zgolj z bencinskimi motorji, na tržišče zapelje leta 1983 in takoj doživi popoln uspeh, saj postane v zelo kratkem času najbolj prodajan avtomobil. V najboljših časih so jih mesečno prodali nekaj več kot 40 tisoč. Nekaj mesecev za prvimi primerki italijanski trgovci ponudijo še dizelsko gnano verzijo s 45 konji, ki omogoča, da uporabniki v tistem času prevozijo 30 kilometrov s tisoč italijanskimi lirami. Leta 1984 je okronan z lovoriko Avto leta, a največ zanimanja med mladimi žanje v času, ko na trg pošljejo model Uno Turbo. Vgrajen ima 1,3-litrski motor s 105 konji in kot tak zmore dosegati najvišjo hitrost 193 km/h.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs
Ja, meni se je Uno zmeraj zdel mala Delta. Poleg Peugeota 205 glavni igralec na trgu malih vozil, št. 1 med uvoženimi avti na nemškem trgu. Če mene vprašate, je to avto, ki je najbolj zaznamoval Fiat po 60-ih. Če se prav spomnim, je bil to tedaj eden redkih avtov, v katerega razvoj so vložili več kot milijardo (v dolarjih, mislim) in katerega proizvodnja je bila v veliki meri robotizirana. Dizajn je bil tako posrečen, da si mu rade volje oprostil kakšno šlamparijo. Lancia Y10 mu po simpatičnosti nikakor ni mogla parirati, kot tudi kasnejši Punti ne.
20.8.2018 12:21:45
aichi
To dete 80ih je bil vrhunec italijanskega dizajna in tehnike in daleč pred svojim časom, ko je potem v 90ih prišel Clio.
20.8.2018 12:23:42
2fast4y
Pri nas smo imeli dva, takrat je bil tata mata v segmentu kompaktnih!
20.8.2018 14:44:01
jjs
Ampak, če dobro pogledam, proporci niso čisto isti - kot bi bil malo krajši in imel v višino več stekla. Ima tudi dva brisalca. Vrata prtljažnika rahlo spominjajo na kasnejši Clio. Notranjost pa je vrhunska, čeprav tudi Unova s tistim potujočim Pandinim pepelnikom ni bila slaba.
20.8.2018 17:34:08

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija