Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Pri Lotusu iščejo njihov prvi avto
Slovita britanska znamka išče prvi avto, ki so ga kdaj naredili.
Artur Švarc
25. september 2018 | 10:09:07

Lotusa Mark I je Colin Chapman sestavil v majhni garaži v Londonu leta 1948, v petdesetih letih pa se je za njim izgubila vsaka sled. Glede na to, da Lotus letos praznuje 70 let, bi zelo radi našli del svoje zgodovine.

Colin Chapman je avto naredil v garaži staršev svoje punce, ko je bil star 20 let in je z njim takoj dosegal dirkaške rezultate, je pa kmalu začel delati na Mark II in ta prvi primerek je bil prodan novembra 1950 za 135 funtov.

Tako Mk.I kot Mk.II sta bila narejena na osnovi Austina 7, s tem, da je imel Mk.II Fordove motorje, Mk.I pa še originalni Austinov motor. Od tu naprej je vse skupaj slavna zgodovina, 1952 je nastalo podjetje Lotus Engineering, konec petdesetih dirkaška ekipa v F1 in ta ko naprej, a Lotus vse dolguje prvemu Mark I.

»Mark I je naš sveti gral,« je povedal Clive Chapman, Colinov sin. »To je bilo prvič, ko je oče svoje teorije udejanil v praksi za boljše zmogljivosti avtomobila.«

Chapman je pozval vse ljubitelje Lotusa po svetu, da pogledajo v vsako garažo ali skedenj, možno pa je, da je avto celo zapustil Otok in končal na primer v ZDA.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija