Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Katastrofe na kolesih
Danes zelo težko najdemo avtomobil, ki bi ga lahko označili kot slabega, so le dobri, boljši in najboljši, a vendarle, novejša avtomobilska zgodovina pozna celo parkirišče modelov, ki so se proslavili s svojim neuspehom, marsikateri pa je tudi usodno zaznamoval tovarno, ki ga je izdelovala.
Artur Švarc
5. november 2018 | 6:04:00

Ford Pinto

Ford je konec sedemdesetih sestavil majhno primestno kombilimuzino z imenom Pinto. Kljub na videz elegantnim linijam pa se je avto zaradi katastrofalnih napak v zasnovi proslavil kot raženj na štirih kolesih. Namreč, v iskanju najnižje možne cene so Fordovi inženirji zapostavili osnovne varnostne elemente in čeprav v sedemdesetih varnost še ni pomenila veliko, so pri modrem ovalu načrtovali v drugo skrajnos. Zadnji odbijač je bil le okrasni dodatek brez pravih ojačitev, takoj za njim v dnu pa se je skrival rezervoar. Ob trkih od zadaj so deli odbijača ali diferenciala prebili rezervoar in Pinto se je pogosto spremenil v živo baklo ali raženj, ki je spekel štiri potnike. Enako šlampasta so bila tudi vrata, ki so se že ob najmanjšem trku zataknila. Zadnji žebelj v krsti in hud udarec Fordovemu ugledu pa je zabilo razkritje memoranduma, v katerem so Fordovi vodilni svetovali, da je ceneje plačati odškodnine družinam umrlih v nesrečah kot narediti popravke na spornih delih avtomobila.

Chevrolet Corvair

Ena zgodnjih polomij v dobi motorizacije je ameriški Corvair. Del, ki je stal le 6 dolarjev, je pomenil razliko med spodobno vodljivim avtomobilom in katastrofo, ki je že v rahlem ovinku težila k prekrmarjenju. Ta majhna razlika v ceni se je Chevroletu vrnila kot bumerang, ko je avto 1965 končal v knjigi najbolj nevarnih tehničnih dosežkov v ZDA. Ne samo, da ni imel varnostnih pasov, ob trčenju se je volanski drog zaril v voznika, gretje je v kabino prinašalo nevarne izpušne pline, iz vseh koncev in krajev pa je kapljalo olje.

Fiat Ritmo

O italijanskih avtomobilih vedo povedati marsikaj dobrega, ko gre za dizajn, ali pa zmajujejo z glavami, ko gre za kakovost. Fiat je s svojim Ritmom 1978 želel prodreti tudi na ameriško tržišče, kjer pa so avto, ki je tam nosil ime Strada, vzeli pod drobnogled, še preden se je dobro začel prodajati. Ritmo je imel neverjetno tendenco do rjavenja – tla, nosilci motorja, podvozje in še marsikaj drugega so cveteli, še preden je avto upihnil prvo svečko. Tudi šibek motor ni prinesel pretirane priljubljenosti in po številnih tožbah zaradi rjavenja, se je Fiat kot  znamka umaknil iz ZDA, kamor se je vrnil šele lani. Tudi drugje ni bilo boljše in Ritma so nehali prodajati po samo štirih letih in pol. Nenazadnje, Ritmo je bil prvi avto, ki so ga v celoti izdelali roboti, ki se s svojim »delom« niso proslavili.

Chevrolet Vega

Mali GT kupe je šel v zgodovino kot največja General Motorsova katastrofa. Še preden je zapeljal k prvim kupcem, je leta 1970 prvi prototip na GM-ovi testni stezi razpadel po vsega desetih kilometrih. Aluminijasti štirivaljnik je spil vso olje, ki ga je videl in je pogosto »zaribal« brez opozorila (če seveda Vega ni prej razpadel ali zarjavel). Kupci so se pritoževali na dnevni bazi. Tako je nek voznik sporočil v radijsko oddajo, da mu na prehodu čez železniško progo zadnji del Vege preprosto odpadel in se zavil naprej. Vega je usodno zaznamoval ugled Chevroleta in pripomogel k GM-ovi poti navzdo.

Triumph Stag

Britanski avtomobili nikoli niso sloveli po kakovosti, a Triumphov kabriolet je še posebno odstopal. Težave s hlajenjem in mazanjem motorja, vžigom, kakovostjo materialov in izdelavo, nič od tega ni pripomoglo k ugledu britanske industrije. Staga so izdelovali dobrih pet let in je bil mišljen kot konkurenca nemškemu Mercedesu SL in vsaj kar se tiče estetike, mu je uspevalo, medtem ko so se Nemci pri mehaniki režali kot pečeni mački. 1978 je šel Stag v pozabo, tovarna pa šet let pozneje.

Zastava Yugo

Najbolj znamenita avtomobilska pokveka je prav izdelek naše ranjnke skupne države. Smele ideje kapitalistično usmerjenega komunizma iz Kragujevca so na ameriški trg 1985 lansirale avto, ki je bil s 4000 dolarji najcenejši na trgu (razliko vemo, smo Jugoslovani plačevali pri nakupu domače različice). In kakršna je bila cena, tak je bil tudi avto. Nek uporabnik je zapisal, da bi težko našli avto, pri katerem je med vožnjo odpadel radio, v roki mu je ostala prestavna ročica, skozi tesnilo sprednje šipe pa je prosevala svetloba okolice. Ameriška potrošniška revija ga je na primer odsvetovala, četudi bi ga kupili za en sam dolar in po neslavni karieri kot komercialni produkt je Yugo svojih pet minut slave doživel v številnih filmih, risankah in kot predmet z največ šalami: »Kaj je priloženo vsem navodilom za uporabo Yuga? Vozni red avtobusov.«. Skratka, Yugo, Yugo Koral ali Jugec, najslabši avto v zgodovini.

Trabant

Vzhodnonemški biser ni potrebno posebej predstavljai. Skoraj tri desetletja je bil ikona vzhodnega bloka s prepoznavnim 2-taktnim motorjem in karoserijo iz fiberglasa ter ojačitvami iz lesa pa je bil tehnični posebnež. Tudi odsotnost osnovnih funkcij, kot so smerniki in zavorne luči ga ni posebej proslavila. Za dolivanje goriva je bilo potrebno dvigniti pokrov, zmešati bencin in olje in stresti. Vse to je bila nagrada za 15-letno čakalno listo.

Mazda RX-2

Japonski posebnež z rotacijskim motorjem se je proslavil tudi po zelo čudaški poprodajni akciji, a  začnimo na začetku. Rotacijski motorji so bili domena letalstva, vendar so izginili do konca dvajsetih let prejšnjega stoletja. Nemškemu inženirju Wanklu in Mazdi pa se je zdelo, da je vredno poskusiti v avtomobilih in tako je rotacijski motor pristal tudi v Mazdi RX-2 sredi sedemdesetih let. Visoke emisije CO2, visoka poraba, slaba tesnila, nagnjenost k vžigu, vse to je jezilo kupce. In kaj so storili Japonci? Tesnila, ki so v motorni prostor spuščala hladilno tekočino in onesposobila  motor, so skušali kupcem prodati v novi izboljšani različici za 1000 dolarjev. Če vemo, da je novi RX-2 stal 3000 dolarjev, o odločitvi kupcev za tak vpoklic ni treba veliko dvomiti.

Plymouth Prowler

Če je bila domena ameriških hot rod avtomobilov bolj stvar predelovalskih delavnic in posebnežev, je Plymouth skušal svojo srečo tudi s serijo za mase, pri čemer motor z dobrih 150 kW ni veliko prispeval k užitku in slovesu pravih hot rodov. In nenazadnje, dizajn, ki je spominjal na trikotni kos pite s kolesi s smešno postavljenim odbijačem spredaj in masko po vzoru brade Jaya Lena, je pripomogel, da so Prowlerja pri BussinesWeeku 1997 uvrstili na seznam najgrših tehničnih kreacij v zadnjega pol stoletja.

DeLorean DMC-12

Čeprav je ta sploščen avto z dvižnimi vrati ena od ikon osemdesetih, še posebej zaradi filma Nazaj v prihodnost, je DMC-12 tipičen primerek avtomobila z odlično idejo in katastrofalno izvedbo. Njegov oče John DeLorean je bil prav znan po čudnih idejah. Dokler ni vskočila Velika Britanija in subvencionirala proizvodnjo na Severnem Irskem, kjer delavci še nikoli niso delali v tovarni, ki bi izdelovala avtomobile, je DeLorean načrtoval izdelavo v Puerto Ricu. Ne samo slaba kakovost izdelave, tudi V6 motor je bil preslaboten za kaj več od povprečnih pospeškov, kaj šele, da bi avto pognal do kultnih 88 milj, kjer bi se s pomočjo flux generatorja in časovnega stroja vrnil v leto 1955.

Pontiac Aztek

Kar je bilo mišljeno kot avto za mlade, avanturistične voznike s številnimi outdoor dodatki, od šotora, do kamping opreme, se je v praksi sfižilo v dizajn, ki ga je od zadaj zadel 30-tonski šleper. Od predstavitve 2001 pa do ukinitve 2005 se je Aztek prodal v zanemarljivih številkah.

Hyundai Pony

Avto, ki je oral korejsko ledino tudi na naših cestah, se je v praksi pokazal za pravo malo katastrofo. Podobno kot polomija Zastave z Yugom je tudi Excel, kot se je imenoval na ameriškem trgu, skušal prepričati s ceni samo 5000 dolarjev. Prvo leto jim je uspelo prodati 170 tisoč primerkov, čez dve leti se je številka povzpela že na milijon, a resne težave v zasnovi in konstrukciji, ki so odražale nenadni prehod Hyundaia na platforme s sprednjim pogonom, so prvi poskus korejske tovarne na ameriškem trgu zabile v tla, negativni sloves pa je Hyundai v ZDA spremljal še kar nekaj časa.

Jaguar X-Type

Po desetletjih elegantnih in športnih avtomobilov je britanska tovarna nekje zgrešila odcep. Osem let vožnje v napačno smer nosi ime X-Type. Postavljen je bil na platformo Fordovega Mondea in je bil najmanjši Jaguar v paleti modelov, z njim pa so Britanci želeli mešati štrene BMW-ju, a vse, kar so dobili, je oznaka »Jaguar za reveže«. Kljub številnim dodelavam in posebnim izdajam avto ni uspel skriti svojega plebejskega porekla.

BMW Z3

Pierce Brosnan ni bil najboljši Bond in Z3, ki ga je vozil v Golden Eyu, ni bil najboljši BMW. Z3 kot prvi sodobni bavarski roadster je kariero začel z resno podhranjenim motorjem, 1,9-litrskim štirivaljnikom s 100 kilovati in tudi zamenjava z 2,8-litrskim vrstnim šestvaljnikom, ki je razvijal skoraj 150 kilovatov, ni prinesla posebej obetavnih voznih užitkov. Tudi vodljivost ni bila nič posebnega v primerjavi z limuzinskimi brati. Prodajal se je sicer dobro in to je tudi največja težava. Z imidžem vohunskega avtomobila, ki ga je vozil vsak z zlato ketno okoli vratu, ni bil niti blizu ikonskega štirikolesnika. Šele druga generacija Z4 je sloves bavarskih roadseterjev postavila na svoje mesto.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Fero
Kar se Juga tiče, je tole zgoraj nekoliko prenapihnjeno.
5.11.2018 7:52:46
alfafil
Ne samo za Juga, poglejte za kašno ceno se prodaja rabljen Z3. Plymouth mi je prav kulski.
5.11.2018 9:53:58
Fero
Jugo ni imel teh težav. To je bolj nakladanje.
5.11.2018 10:40:46
matt0
Ne, yugo je bil tehnološki masterpiece Z3 pa tisti, ki še niso zarjaveli do gume imajo neverjetno ceno še danes. Torej bi lahko rekli, da je tudi Z3 nekakšen kultni avtomobil in posebnež na cestah
5.11.2018 11:46:10
Fero
Ni bil masterpiece, samo opisani problemi so pa le nakladanje. Morda kakšna izjema in ne pravilo.
5.11.2018 12:17:33
matt0
Saj debato glede Yuga smo že imeli tu.. Nekako smo se strinjali, da je bila kakšna izjema, ki je dobro delala, drugače pa...
5.11.2018 12:40:50
jjs
Prispevek je pač prepis zapisa, ki ga je nekdo objavil na MSN in je bolj "globalne" narave. Čisto možno je, da nekje na svetu o Jugu obstajajo tudi tovrstna pričevanja. So pa zanimive ugotovitve o Ponyju (na sliki najlepša, Giugiarova verzija s konca 80-ih, preden so jih začeli uvažati k nam). Tudi s Stagom je bil hec - v hiši so imeli odličern Roverjev (=Buickov) 3,5-litrski 8-valjnik, a so raje združili 2 Triumphova 4-valjnika; izid je bil, kot rečeno katastrofalen. Druge štorije pa so bolj ali manj znane in jih velja le delno resno jemati.
5.11.2018 15:22:02

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija