Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Hrošč si je izposojal pri Čehih
Eden najbolj slavnih avtomobilov vseh časov, Volkswagnov Hrošč, je ob svojem rojstvu s sabo nesel kar nekaj spornih stvari.
Artur Švarc
15. januar 2019 | 4:16:46

Ne samo, da je bil spočet kot ideja Nacističnega režima o vsesplošni ljudski mobilnosti in da ga takratni kupci, čeprav so ga vplačali, nikoli niso videli, do tega, da si je nesramno sposodil ideje in znanje pri češki Tatri. A brez slednjih danes na cestah ne bi bilo ne Volkswagnov, ne Porschejev.

Zgodba se začne pri Tatri. Češka tovarna je nastala sredi 19. stoletja in izdelovala kočije, desetletja kasneje pa prešla na železniške vagone in kot prva v Srednji Evropi izdelovala tudi avtomobile. Srce Tatre pa je bilo zgrajeno okoli genialnega mladega inženirja, Hansa Ledwinke.

Ledwinka je za Tatro v presledkih delal več desetletij že od časov, ko je bil še študent. Ko je tovarno končno zapustil, je bil šef inženirjev, podpisan pod številne inovacije. Tu v zgodbo vstopi tudi Ferdinand Porsche. Ledwinka in Porsche sta se prvič srečala na predvečer prve svetovne vojne, ko je Ledwinka odšel delat za Steyr, kjer je takrat delal tudi Porsche. Če ne bi oba gospoda takrat zapustila starih tovarn in se znašla skupaj pri Steyrju, verjetno ne bi bilo nobene od znamk – ne VW, ne Porscheja – celo 911 ima nekaj oblikovnih korenin v VW-jevem Hrošču, ta pa v pri Tatri in Ledwinki.

Porsche in Ledwinka sta bila prijatelja in Porsche je ob neki priložnosti povedal, da je včasih on pogledal čez ramo Ledwinki, včasih pa Ledwinka njemu.

Po koncu vojne se je Ledwinka vrnil v Tatro in tam zanetil revolucijo zunanjega in notranjega oblikovanja. Eden od projektov je bil sodoben, jeklen avto, z motorjem zadaj. Ledwinka je ustvarjal s svojo ekipo, lastniki Tatre pa so njegove rešitve patentirali po tekočem traku. 1934 je tako Tatra predstavila T77, ki je pritegnil pozornost tako Porscheja kot samega Adolfa Hitlerja.

Ledwinka in Porsche sta vsa ta leta ostala v kontaktu in se redno pogovarjala o svojem delu. Ko so pri Tatri izdali naslednika T77, model T98, je Porsche že delal na podobnem avtomobilu za široke množice z imenom KdF-Wagen, ki je pozneje postal Hrošč.

Tudi Hitler je bil impresioniran nad Tatrinimi inovacijami in govoril, da je avto kot naročen za njihove ceste, hkrati pa je bentil, da je T97 preveč podoben KdF-Wagnu, čeprav je bil T97 precej dražji in bolje opremljen. Tako sta bila na primer T77 in T97 po dekretu umaknjena z Berlinskega avtosalona 1939.

Nesporno je bilo, da je KdF-Wagen veliko rešitev prekopiral od Ledwinke in njegovih idej pri Tatri.

KdF-Wagen je imel veliko rešitev, ki so bile patentirane s strani Ledwinke in Tatre in tik pred drugo svetovno vojno je Tatra celo vložila tožbo zaradi kršitve patentov. Porsche se naj bi bil menda celo pripravljen pogoditi s Čehi, pa je Hitler povedal, da bo reči rešil drugače. In jih tudi je – z invazijo na Češko 1938, po kateri je takoj ugasnil proizvodnjo T97. Tretji rajh je takrat bil že polno vpleten tudi v nemško avtomobilsko proizvodnjo, dizajni so bili standardizirani, vse, kar je bilo brez potrebe podvojeno, je bilo ukinjeno. Tovarne, kjer so izdelovali kopije, so preusmerili v vojaško oboržitev. Ko so Nemci prevzeli Tatro, se je to zgodilo tudi z njimi in tovarna se je morala preusmeriti v izdelavo vlakov in tovornjakov.

Po vojni je češka vlada nacionalizirala Tatro in tovarna je ostala za železno zaveso, omejena na vzhodni trg. Ledwinko so celo aretirali, da naj bi sodeloval z nacisti in je kar nekaj let presedel v zaporu. Po izpustitvi so mu ponudili staro delovno mesto, a jih je zavrnil. Družina, ki je imela v lasti Tatro pred vojno in predvsem njihove patente, je skušala v petdesetih znova s tožbo izterjati odškodnino. Porsche je bil takrat že med pokojnimi in vodstvo VW-ja je skušalo spolirati svoj negativni imidž izpred vojne. Sodišče je nekaterim zahtevam Tatre ugodilo in 1965 se je zgodila poravnava v višini milijona mark, ki pa je romal na račun dedičev lastnikov. Ne Tatra, ne Ledwinka nista videla niti ene marke.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
kramoch
se ne čudim.... tisti ki laže tudi krade, to ve vsak otrok.
15.1.2019 8:27:08
7even77
Tudi predvojna Škoda denimo je imela v tistem času zares bleščečo podobo, ki jo je povojna zavesna železnina seveda povsem zastrla. Leta pa delajo svoje in - kje in kaj je ista znamka danes? In to prav po zaslugi VW.
15.1.2019 8:28:38
2fast4y
Odličen članek...
15.1.2019 8:35:39
alfafil
To mi je že bilo znano, je pa fajn, da se vsako toliko seznanijo novi rodovi z resnico, ki se skozi čas kar malo porazgubi (zbledi), ne samo v tem primeru zgodovine.
15.1.2019 9:29:26
byrkus
Tatra T97 je imel platformo, spredaj je imel torzijske vzmeti, zadaj nihajno premo, motor pa je bil zadaj postavljen zračno hlajeni bokser s štirimi cilindri. Zveni znano...? In če mogoče kdo ne ve, Tatra je moja druga najljubša avtomobilska znamka, pretežno zaradi Hansa Ledwinke in njegovih fenomenalnih umotvorov.
15.1.2019 21:10:17
klemens
Tile Čehi res niso od muh. Sem vsako leto velikokrat na Češkem in lahko povem, da se njihova industrija postavlja na noge, na nekaterih področjih so že blizu prvega mesta po kakovosti in inovativnosti. Užitek je z njimi delati, so skromni in zelo tehnično usmerjeni, da bi postali najboljši. Veliko vlagajo v razvoj.
17.1.2019 21:27:19
aichi
Zadnjič sem bral zgodbo o Bati... To te šele sezuje.... Družbeno odgovorni kapitalizem v vsem svojem sijaju. Tomaš Bata in slavna firma čevljev. Če ne drugega, prebrskajte Wikipedio... Ste vedeli, da so cene tipa 5,99 € t.i. Bata cene?
17.1.2019 22:21:41
klemens
Sem bil dve leti nazaj v Zlinu od koder je Bata, model je imel pisarno v dvigalu, da ni izgubljal časa, ko se je vozil med nadstropji. Res nora zgodba.
17.1.2019 23:23:05

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija