Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
To je bil videti prestiž pred več kot 80 leti
Čehi so v začetku tridesetih let prejšnjega stoletja prvič začeli uporabljati oznako Superb. Šlo je za vrh ponudbe pri tem proizvajalcu avtomobilov.
Artur Švarc
1. julij 2019 | 10:02:00

Zelo poseben med Superbi je bil model OHV, ki je na tržišče zapeljal po drugi svetovni vojni, leta 1946. V kratki triletni dobi proizvodnje je bilo sestavljenih 158 primerkov tega prestižnega avtomobila in eden od teh je zdaj razstavljen v Škodinem muzeju v Kvasinyju. 

Avto so začeli sestavljati 15.aprila leta 1948 in ga 2.septembra predali podjetniku, ki ga je uporabljal za prevoz gostov v svojem hotelskem letovišču Karlovy Vary. V dveh desetletjih uporabe je prišlo do prenekatere izrabe materialov oziroma okvar, zato so ga pri Škodi leta 1968 odkupili in ga shranili v svojih delavnicah.

Po več kot pol stoletja nabiranja prahu, so Škodini mojstri zavihali rokave, ga tri leta intenzivno obnavljali in ga zdaj znova postavili na ogled. 5,2 metra dolg Superb ima še danes vgrajen 3,1-litrski šestvaljni motor s 85 konji moči, medtem ko OHV oznaka (over head valve engine) pomeni, da gre za motor, ki ima viseče nameščene ventile.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija