Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Umrl je Lee Iacocca, oče Mustanga in rešitelj Chryslerja
Umrl je Lee Iacocca, oče Mustanga in rešitelj Chryslerja
V 95. letu starosti se je poslovil legendarni prvi mož Forda in Chryslerja, Lee Iacocca, je medijem sporočila njegova hči.
Artur Švarc
3. julij 2019 | 19:47:00

Med njegove največje dosežke vsekakor lahko uvrstimo Mustanga in rešitev Chryslerja v začetku osemdesetih. Iacocca je svojo kariero začel takoj po drugi svetovni vojni pri Fordu, v skoraj petdeset let dolgi karieri vodstvenega delavca pa je bil sinonim za preporod ameriške avtomobilske industrije. Kot ena prvih globalnih zvezd med menedžerji, se je pojavil tako na naslovnici revije Time, kot tudi na prvi strani Newsweeka in nedeljske izdaje New York Timesa.

Lee Iacocca se je zavedal, da je avtomobile potrebno prilagoditi potrebam baby-boom generacije, hkrati pa z drznimi oblinami prebuditi tudi njihovo čustveno plat. Prepoznal je priložnost, ki jo je prinesla naftna kriza in ustvaril prvega družinskega enoprostorca, ki je v svojem segmentu dominiral naslednjih 25 let.

Kot vsak deloven človek je tudi Iacocca kdaj pa kdaj pihnil mimo. Eden takšnih njegovih projektov je bil Ford Pinto, ki se ga bolj kot po ekonomičnosti (kar je bilo njegovo poslanstvo) ameriško ljudstvo spominja po eksplozivnih rezervoarjih za gorivo. 

Med njegove največje dosežke vsekakor lahko štejemo rešitev znamke Chrysler, ki je bila v začetku osemdesetih tik pred bankrotom. V ameriškem Kongresu mu je uspelo pridobiti za 1,2 milijarde dolarjev posojila, hkrati pa je s spretnimi pogovori uspel znižati terjatve dobaviteljev, prodajalcev in delavcev. Kot prvi je svojo plačo znižal na 1 dolar.

Kot sin italijanskih imigrantov je bil ponosen na svoje poreklo, hkrati pa je vedno znova priznaval, da je v ZDA trdo delo boljše nagrajeno kot v državi, od koder so prišli njegovi starši. V njihov spomin se je na pobudo takratnega predsednika Reagana lotil prenove Kipa svobode.

Lido Anthony »Lee« Iacocca se je rodil leta 1924 v jeklarskem mestu Allentown, po študiju strojništva na univerzi Leigh pa se je vpisal na Princeton in tam zaključil magisterij. Po zaposlitvi pri Fordu je kmalu ugotovil, da je bolj uporaben v marketingu kot v inženirstvu, kar je dokazal že na začetku, ko je z inovativnimi kampanjami močno povečal prodajo avtomobilov v do tedaj najslabšem območju.

Po tem, ko ga je leta 1978, kljub izjemnim prodajnim rezultatom, Henry Ford II odpustil, se je pridružil Chryslerju. Podjetje je dolg do države poplačalo sedem let prej, kot je bilo predvideno, Iacocca pa je podjetje zapustil leta 1992. Zadnja leta je preživel na Bel-Airu v Kaliforniji, njegova smrt pa je posledica zapletov zaradi Parkinsonove bolezni.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija