Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Sir Vival
Čudo iz Amerike
Koncept, ki ga je 1958 zrisal Walter Jerome iz Massachusettsa, je nastal z idejo ustvariti najbolj varen avto na svetu. To sicer ni postal, je pa zapisan kot eden najbolj odbitih konceptov vseh časov.
Artur Švarc
12. julij 2019 | 11:32:00

V časih, ko se jim o zmečkljivih conah pri avtomobilih ni niti še sanjalo, je možakar prišel na idejo, da bi v primeru čelnega trčenja avto razdelil na dva dela in sprednjemu delu prepustil, da prevzame energijo, potniška kabina pa ostala nedotaknjena. Za osnovo je vzel Hudsona 1948 in ga odrezal pri sprednji šipi. Ne samo, da je sprednji del z motorjem ostal ločen od v okrogli entiteti, v kabini je dvignil voznikov mesto, lino, skozi katero je gleda, pa je obdajalo okroglo okno, ki se je vrtelo mimo ščetk in tako ostalo konstantno čisto.

Po vzoru zaletavčkov iz luna parka je avto obdal z gumijasto zaščito za manjša trčenja, vse pa ni bilo tako komedijantsko, saj je bil z varnostnimi pasovi, oblazinjenjem in varnostno kletko daleč pred svojim časom. Glede na to, da se je Jerome ukvarjal le s pasivno varnostjo, je seveda zanemaril vse ostalo, predvsem pa vozne lastnosti. Dvodelni avto je pomenil tudi hudo nepredvidljivo obnašanje na cesti.

Sir Vival (popačenka iz Survival, preživetje) je sicer požel nekaj zanimanja javnosti in medijev, Jerome je celo naredil barvni prospekt, v katerem je razložil in hvalil varnostne pridobitve. Njegovih 15 minut slave je hitro minilo in avto je utonil v pozabo. Danes se nahaja v klavrnem stanju v neki avtomobilski hiši v Bellinghamu v Massachusettsu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija