Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Porschejeva Lada
Zgodovina   |   VAZ-Porsche 2103
Porschejeva Lada
Leta 1975 je nastalo zanimivo partnerstvo, ki je segalo čez železno zaveso, rezultat pa je bil velik, a nikoli izveden skok v prihodnost.
Artur Švarc
16. julij 2019 | 7:00:00

Šef Porscheja, Ernst Fuhrmann, se je 1975 srečal s sovjetskim ministrom za avtomobilsko industrijo, Viktorjem Poljakovim in možakarja sta se dogovorila za triletno partnerstvo, pri katerem bo Porsche pomagal Ladi pri dizajnu.

Plod njihovega sodelovanja ni nikoli zapeljal na ceste, VAZ-Porsche 2013 pa je bil predvideni facelift Lade konec sedemdesetih. Inženirji iz Stuttgarta so izboljšali vzmetenje, na novo zrisali notranjost in počistili zunanjost, tako da so z avta v duhu časa odstranili vse kovinske dekoracije od maske do odbijačev in jih zamenjali s plastiko.

Rusi so konec 1976 Porschejev predlog črtali in ostali pri svojih idejah. So pa nekaj Porschejevih zamisli vseeno uporabili v osemdesetih na Ladi Nivi, kjer so Nemci pripravili motor, da je prežvečil vse, čemur se je vsaj približno reklo bencin in nekaj delov iz aluminija.

Sodelovanje se seveda ni končalo takrat in konec devetdesetih je Porsche z vbrizgom goriva reševal Samaro, a to je že druga zgodba.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs
Prvič vidim in na pogled se mi Porschejev predlog ne zdi nekaj, česar ne bi znali opraviti ruski domači mojstri sami. Pravzaprav je bila tisti facelift, ki se je potem dejansko zgodil (mislim, da se je zadevi reklo Riva) veliko bolj skladen in posrečen, končna oblika pa ne dosti slabša kot Fiatov 131 Mirafiori iz tistega časa. Dokler se seveda nisi usedel za volan, zagnal motorja in se zapodil v prvi ovinek.
16.7.2019 7:39:57
spartan
Smo imeli Rivo doma...ene pol leta, potem pa je oče obupal
16.7.2019 8:04:23
rovokopac
Gledam prva vrata. Zelo natančno vpetje.
16.7.2019 8:46:38
paulista
Nemci so tudi dopolnili priročnik za avtomobil Lada, na zadnjih sedem listov so priložili vozne rede podzemne železnice v Moskvi za vsak slučaj.
16.7.2019 10:07:32

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija