Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   REAF-1950
Sestavljanka za Stalina iz Latvije
Čarali v Sovjetski zvezi niso samo Rusi, pač pa tudi pripojene republike.
Artur Švarc
8. avgust 2019 | 5:03:00

V Rigi je konec štiridesetih nastal zanimiv koncept REAF-1950. Ime izhaja iz Rižanska Eksperimentalna Avtomobilska Fabrika. Zanimiv pa zato, ker je verjetno ena največjih polomij, ki jo je kdaj sestavil kateri od inženirjev za avtomobile.

Avto je izdelek Vsevoloda Bahčivange, ki je delal v REAF. A to vsekakor ni bila tovarna v pravem pomenu, le delavnica, ki se je delala, da je tovarna, zato, da je vlekla subvencije iz Moskve. Znano?

Kakorkoli že, sam Stalin je obratu naroči, da pripravijo sodoben in poceni osebni avto do leta 1947. Seveda so se dela v tako neresni ustanovi zavlekla daleč čez 1947, Stalin je hotel avto, sovjetski ekvivalent Hrošča, pokazati na 30. obletnico Ruske revolucije. Kljub temu so v Moskvi zamižali na obe očesi in inženirje namesto na oddih v Sibirijo poslali nazaj za risalne deske. Potem se je začela improvizacija.

Motor so vzeli iz GAZ-ovega tovornjaka in zmanjšali število valjev na 2. Dokončana sta bila celo dva prototipa, eden kot limuzina in eden z odprto streho. V dolžino je REAF-1950 meril 3,6 metra in je bil zelo prepoznaven že na daleč zaradi kromiranih reber. Avtomobila sta bila 1950 poslana v Moskvo. Že na poti tja so se začeli kvariti in so jih morali sproti popravljati. Brezstrešnik se je celo tako razletel, da so ga na koncu pustili kar ob cesti pred Moskvo.

No, limuzina je prispela v Moskvo, kjer so se začela testiranja. Rezultati so bili pričakovani. Latvijski čudež je bil katastrofa na celi črti. Kakovost je bila obupna, večina komponent je bila zmetanih skupaj z vseh vetrov in stroški izdelave so bili vse prej kot poceni. Centralni kometi je rekel njet! In zgodba je bila končana. Edini preostali primerek se je vrnil v Rigo in menjaval lastnike v desetletjih, ki so sledila – dokler ni bil konec osemdesetih najden v mestu Ogre. Avto so obnovili in postavili v Motorni muzej v Rigi.

Kar pa se tiče Vsevoloda, je moral imeti zares dobre povezave v partiji, saj so ga le premestili v drugo tovarno.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija