Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   SAAB 906 Turbo
Šved z dodatnim parom koles
Slovite tovarne Saab, vsaj take kot smo jo poznali, že dolgo ni več. V svoji zgodovini tradicionalnih izdelkov pa so se pojavili tudi nenavadni koncepti.
Artur Švarc
9. avgust 2019 | 7:00:00

Eden takih je bil Saab 906 Turbo, ki ga je kot številne druge zrisal Leif Mellberg, le da ta ni bil oblikovalsko drzen, pač pa oblikovalsko povečan do največjega Saaba, ki je kdaj vozil. Da bi bil največji, pa so mu dodali tudi dodaten par koles zadaj.

Mellberg je ta koncept naredil na osnovi Saaba iz 1981, 900 GLS. Ta je bil podaljšan za 60 centimetrov in je dosegel 5,3 metra v dolžino. Prav tako so ga zadaj tudi razširili za 18 centimetrov in je videti zares orjaški.

V tako velik karavan gre seveda čuda veliko reči – stereo sistem s 16 zvočniki, videorekorder, hladilnig, detektor radarja, potovalni računalnik in tako naprej. Ko je bil narejen, je bil to daleč najbolj opremljeni avto na Švedskem.

Avto ni učakal serijske proizvodnje, saj je bil Mellbergova zasebna kreacija in je ostal kot reklama za Mellbergovo tuning podjetje Proffs. Vmes je avto še enkrat spremenil podobo, rumeno rdeče črte so zamenjale modre. Avta danes ni več med nami, saj je pred 15 leti končal na lokalnem odpadu v Varbergu. Naj dodamo, da je na enak način Mellberg dodelal tudi Volva, o tem pa kdaj drugič.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija