Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Vse najboljše, Twingo!
Zgodovina   |   Obletnica
Vse najboljše, Twingo!
Renaultov mestni malček, ki je postavil nove standarde v svojem razredu, praznuje 27 let. 5. oktobra 1992 je Renault predstavil revolucionarni novi model Twingo, ki naj bi kot enoprostorec nasledil Katrco.
Urša Prosenjak
5. oktober 2019 | 20:56:00

Na prizorišče je prišel v trenutku, ko je Renaultov tržni delež strmo padal, zato ga je Patrick le Quement oblikoval s filozofijo, da je za Renault večje tveganje, če sploh ne tvegajo in se odločil za precejšen oblikovalski odklon od vsega preteklega. Twingo, ki je dobil ime s kombiniranjem besed twist, swing in tango, je tako že ob premieri veljal za posebneža, ki utegne Renaultu pomagati ponovno osvojiti avtomobilski trg. Zunanjost je spominjala na poljski prototip Beskid, notranjost pa je sledila ideji zabavnega majhnega enoprostorca, s katerim lahko karkoli pripelješ kamorkoli.

Da to tudi dobesedno drži je že leta 1994 dokazal francoski novinar Jean Dulon, ki je z vsestranskim malčkom prepotoval Avstralijo. Twingo je namreč tako postal prvi avto s samo dvokolesnim pogonom, ki je osvojil polotok Cape York, najsevernejši del Avstralije.

Prva generacija Twinga je bila v prodaji 14 let. Prvim kupcem je bil na voljo aprila 1993 in le z enim paketom opreme, toda izbirali so lahko med štirimi različnimi barvami: rdečo, rumeno, zeleno in modro, za nenavadnega malčka pa so morali odšteti 55 tisoč francoskih frankov.

Junija 1994 je doživel Twingo nekaj manjših sprememb notranjosti, dodali so tudi nove barve. Isto jesen so predstavili model Twingo Easy s polavtomatskim menjalnikom.

Septembra 1995 se je pojavila prva izmed številnih posebnih izdaj, julija 1996 pa je dotedanji motor modela Renault 5 zamenjal Cliov 1,2-litrski motor. Dodali so še številne druge izboljšave, med drugim tudi tretjo zavorno luč.

Dve leti kasneje je Twingo doživel prvo večjo prenovo armature in notranjosti. Spremembe so doletele tudi prednje in zadnje luči, smernike pa so vgradili v ohišje žarometa. Jeseni 1998 je Renault predstavil model Twingo Initiale z najvišjim paketom opreme.

Septembra 2000 se je zgodila druga večja prenova, med drugim je malček dobil večja kolesa in precej kozmetičnih popravkov notranjosti, decembra pa še 1,2-litrski 16v motor z zmogljivostjo 56 kW (75 KM).

Tretja večja prenova se je zgodila septembra 2004, tri leta kasneje pa se je nekonvencionalni malček poslovil. Leta 2007 ga je nadomestil Twingo druge generacije, ki je po izgledu manj odstopal od konkurenčnih modelov. Zdelo se je, kot bi mladostni in zabavni Twingo odrasel in se zresnil. Toda to je že druga zgodba.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija