Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Ford Model T
Tin Lizzie je bil prvi avto za množice
Leta 1916 je Fordova prva uspešnica predstavljala kar 55 % (!) vseh avtomobilov na svetu, rekord, ki se mu potem ni niti v sanjah približal nihče več.
Artur Švarc
26. oktober 2019 | 13:48:00

Avto so pri Fordu sestavljali med septembrom 1908 in oktobrom 1927 in velja kot prvi široko dostopen avtomobil, ki je motoriziral Ameriko. Za to je zaslužna nizka cena kot posledica inovacij, med katerimi je tudi proizvodnja na tekočem traku.

Legendarni Henry Ford je o svoji stvaritvi povedal naslednje: »Sestavil bom avtomobil za množice. Dovolj bo velik za družino, toda dovolj majhen, da ga bo lahko upravljal in vzdrževal posameznik. Izdelan bo iz najboljših materialov, s pomočjo najboljših delavcev, po najenostavnejšem načrtu, ki ga lahko predlaga sodobno načrtovanje. Toda na voljo bo tudi po tako nizki ceni, da bo vsak, ki zasluži dobro plačo, lahko kupil svojega - in z njim v krogu družine užival blagoslov zadovoljnih uric v čudovitih božjih kotičkih v naravi.«

12. avgusta 1908 je iz tovarne v Detroitu zapeljal prvi primerek Modela T, 26. maja 1927, nekaj mesecev pred iztekom proizvodnje, pa so počastili že 15 milijonov izdelanih primerkov. Od ustanovitve podjetja 1903 je Ford izdeloval avtomobile z imeni po abecedi. Od A-ja do T-ja je v petih letih prešel dolgo pot, le da določene »črke« ostale le prototipi. Naslednik Modela T, ki je bil 1927 že obupno zastarel, je bil spet A, saj je Henry Ford želel avtomobilsko pot pisati od začetka.

Še nekaj podrobnosti – avto v dolžino meri 3,4 metra, medosna razdalja je 2540 mm, tehtal pa je od 540 do 750 kg. Poganjal ga je 2,9-litrski vrstni štirivaljnik z 20 konji, imel pa je tudi dvostopenjski menjalnik.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija