Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Na današnji dan
Prometni viadukt izpred 150 let
Kraljica Victoria je 6. novembra 1869 odprla znameniti Holbornški viadukt, ki je pomenil načrtno urejanje Londona in njegovih glavnih prometnih žil.
Artur Švarc
6. november 2019 | 7:23:00

Prestolnica imperija se je na začetku viktorijanske dobe praktično že dušila v kočijah in vozovih, ki so na ozkih prehodih med mestnimi četrtmi že ustvarjali prometne zastoje.

Novo zgrajeni Holborn je povezoval istoimenski del Londona z finančnim jedrom in Farringdon Streetom.

Viadukt je bil dolg 430 metrov in širok 24 metrov. Oblikoval ga je William Haywood, za konstrukcijo pa je poskrbel Rowland Mason Ordish. Gradili so ga od 1863 do 1869 v okviru prometnega načrtovanja doline Holborn in dostopa v mesto iz smeri West Enda. Investicija je znašala 2 milijona funtov ali v današnjem denarju 170 milijonov funtov. Dostop na viadukt je bil urejen z dovozi, pešci pa so nanj dostopali čez stopnišča.

Viadukt je bil močno poškodovan v bombnih napadih med drugo svetovno vojno, arhitekturne posebnosti pa so obnovili v letih 2000 in 2014, ko so dodali tudi dvigala ob stopniščih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija