Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Elektrika
Ko so Francozi tlakovali pot električnim avtom
Avto še ni bil star 10 let, ko je Parižan Louis Antoine Krieger začel izdelovati električne avtomobile.
Artur Švarc
9. november 2019 | 8:10:00

S svojim delom je Krieger začel 1894, ko je bil star 26 let. Do 1898 je zanimanje za električne avtomobile v Franciji zelo naraslo in Krieger je ustanovil podjetje Societe des Voitures Electriques Systeme Krieger. Med prvimi modeli so bili Brougham, Landaulette in Electrolette. 1901 so izdelali 43 električnih vozil, 1902 najmanj 65, v tem obdobju pa je Krieger izdelal tudi več dirkalnikov, med njimi zmagovalnega Powerful.

Ta je prav na današnji dan leta 1900 dobil dirko, ki jo je organiziral Avtomobilski klub Velike Britanije. Na dirki, kjer je sodeloval tudi znameniti Lohner Porsche, je Kriegerjev Powerfull prevozil 95 kilometrov s povprečno hitrostjo 16 kilometrov na uro. Naj dodamo, da je za to potreboval tri dni.

Med modeli je bil Electrolette dvosedežnik, ki je imel dva 3 KS motorja, ki sta poganjala vsak svoje sprednje kolo. Avto so poganjale Fulmenove baterije, težke 360 kilogramov, nameščene pa so bile v posebno škatlo pod avtomobilom, ki jo je bilo mogoče zelo enostavno potegniti izpod avtomobila. Z enim polnjenjem je avto uspel prevoziti vsaj 100 kilometrov. Electrolette je tehtal 770 kilogramov in je zmogel 33 km/h na ravni podlagi.

Krieger je bil inovator na področju električnih avtomobilov. Tako je prvi uporabil regenerativne zavore, 1903 pa je izdelal tudi prvi hibridni električni avto. Pravzaprav je šlo za prapra dedka Ampere. Avto je imel pogon na sprednja kolesa, električni servo volan, bencinski motor pa je delal elektriko namesto baterij.

1909 je Krieger nenadoma nehal izdelovati električne avtomobile in dobesedno čez noč izginil iz avtomobilskega sveta, obstajajo pa dokazi, da je še naprej razvijal električne avtomobile za druge proizvajalce.

Louis Antoine Krieger je umrl 1951 v Parizu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija