Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Volkswagen
Najbolj aerodinamičen VW v zgodovini
Najbolj aerodinamičen avto z Volkswagnovim logotipom ni niti najnovejši Golf GTI, niti kateri izmed električarjev iz držine ID. Laskavi naziv pripada naprednemu prototipu, imenovanem Aerodynamic Research Volkswagen (ARVW), ki je nastal v 1980-ih kot odziv na pomanjkanje nafte, ki je pretresalo svetovno ekonomijo nekaj let pred tem.
Urša Prosenjak
10. maj 2020 | 7:31:00

Pri Volkswagnu so se s projektom želeli naučiti več o aerodinamiki in učinkovitosti porabe goriva. Njihovi inženirji so zasnovali aluminijast okvir in ga obložili s karoserijo iz steklenih vlaken in ogljika, da bi ohranili čim manjšo težo. Enosed je bil dolg 498 centimetrov, širok 110 centimetrov in visok 84 centimetrov, kar je ustvarilo silhueto veliko bližje dirkalnemu avtomobilu kot pa Passatu.

Da bi bil ARVW čim bolj eleganten, so mu pritrdili žaromete za pokrove iz pleksi stekla. Zunanjih vzvratnih ogledal ni bilo, saj bi ustvarila zračni upor, so mu pa namestili par krilc spredaj in dve veliki plavuti zadaj, kar je prototipu pomagalo ohranjati stabilnost tudi pri visokih hitrostih. Rezultat nizke in podolgovate oblike je bil koeficient upora 0,15.

Voznik je sedel neposredno pred 2,4-litrskim šestvaljnim turbodizelskim motorjem, ki so si ga izposodili iz kombija LT, proizvedel pa je 179 konjskih moči. 

Leta 1980 je ARVW na progi Nardo preizkusil Keke Rosberg. Postavil je dva svetovna rekorda - vključno z najhitrejšim dizelskim avtomobilom pri 225 km / h - in osem rekordov razreda.

Volkswagen ni nikoli resno razmišljal o tem, da bi proizvodnji ARVW dal zeleno luč. Bilj je predvsem  prikaz inovativnih tehnologij, namenjen inženirjem, ne pa predogled modela, ki bi ga v prodajnih salonih postavili ob bok Golfu in Passatu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija