Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Na današnji dan
Pred 116 leti je umrl ustanovitelj Tate
Tata je danes največji indijski konglomerat, njegov ustanovitelj Jamsetji Nusseranji Tata pa je umrl na današnji dan 1904.
Artur Švarc
19. maj 2020 | 9:42:00

S svojim širokim obzorjem in zagnanostjo je Tata uspel Indijo pripeljati med industrialne države. Jamsetji Tata se je rodil 1839 v družini Parsijev (enakega izvora je bil tudi Freddie Mercury) in ko je diplomiral na kolidžu Elphinstone v Bombaju, se je 1858 pridružil očetu pri njegovi izvozni firmi in pomagal vzpostaviti veje na Kitajskem, Japonskem, v Evropi in ZDA. 1868 je Jamsetji Tata ustanovil svoje trgovsko podjetje, ki je postalo osnova za Tata Group.

4 leta pozneje se je osredotočil na pridelovanje bombaža in posledično so nastale velike tovarne v Bombaju, Nagpurju in Coorli. Njegovi obrati so sloveli po inovacijah, učinkovitosti in naprednih delavskih pravicah. V okolici Bombaja je dal postaviti tudi hidroelektrarne, ki so se 1906 združile v Tata Power. V letih tik pred smrtjo se je posvetil tudi drugim branžam, tako je na primer 1901 nastala prva velika indijska železarna.

Pod vodstvom njegovih sinov so se razvila tudi podjetja v kemični industriji, izdelovali so kmetijsko opremo, tovornjake, lokomotive in na primer cement. Tata je zgradila tudi Taj Mahal Palace, prvi  luksuzni hotel v Indiji. Po smrti Jamsetja Tate 1904 je družina širila posel in danes Tata združuje več kot 100 podjetij po celem sveti.

Jamsetji Tata je bil tudi filantrop, ustanovil je veliko skladov, ki so pomagali revnim nadarjenim študentom do poklica, 1898 je podaril zemljo v Bangaloreju za raziskovalni inštitut in 1911 sta njegova sinova tam ustanovila Indijski inštitut znanosti. Družina Tata danes velja za najpomembnejšega zasebnega investitorja v tehnična znanja in znanstvene raziskave v Indiji.

Jamsetji Tata je umrl 19. maja 1904 v Bad Neuheimu v Nemčiji, potem ko je na poslovni poti v Nemčiji resno zbolel. Pokopan je na parsijevskem pokopališču v Wokingu v Angliji. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija