Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Na današnji dan
Avto, narejen za prevaro
Na današnji dan leta 1975 je bila Geraldine Elizabeth Carmichael v Los Angelesu obtožena zaradi prevare v eni najbolj kontroverznih avtomobilskih zgodb.
Artur Švarc
28. maj 2020 | 10:14:00

The 20th Century Motor Car je bilo podjetje, ki ga je leta 1974 ustanovila Geraldine E. Carmichael. Ali bolje, ustanovil, saj je bila ta oseba v resnici moški, ki se je oblačila v žensko. Podjetje si je zamislilo prototip z imenom Dale, trikolesnik, ki ga je poganjal 850-kubični zračno hlajeni BMW-jev dvovaljnik z motocikla s porabo 3,4 litra in za ceno 2000 dolarjev. Tovrstni lahki avtomobili so bili v tem obdobju v času naftne krize priljubljena rešitev.

Carmichael, 37, se je izdajal za vdovo inženirja Nase, kmečko dekle s poreklom iz Indiane in mater petih otrok.

V resnici ga je (ali jo) policija iskala že vse od 1961 zaradi udeležbe pri ponarejanju, vmes pa se je Jerry dean Michael kot mu je bilo v ime, spremenil v žensko. Resnični namen podjetja je bil seveda zbrati čim več denarja investitorjev in jo popihati, a brez prototipa to ne bi šlo.

Prototip je zrisal in izdelal Dale Clifft, avto pa je potem promoviral s svojim podjetjem prav Carmichael. Ta je jeseni 1974 za Chicago Sun povedal, da je avto odraz naftne krize in da ima za več milijonov dolarjev investitorjev in podpornikov. Omenjal je celo 14 tisoč kvadratov velik obrat za proizvodnjo v Burbanku v Kaliforniji z več kot 100 zaposlenimi. Za Dale so zapisali, da je avto z vesoljsko tehnologijo, ultra lahek in najbolj varen na trgu.

Z enim samim kolesom zadaj so prihranili 150 kilogramov in 300 dolarjev pri ceni, v dolžino pa je Dale meril 4,82 metra, tehtal pa je vsega 550 kilogramov. Ker je bilo težišče izredno nizko, tri kolesa niso predstavljala težav pri stabilnosti. Carmichaelova je celo povedala, da se je za avtom zaletela v zid pri 45 km/h, avto pa ni imel niti praske. BMW-jev dvovaljnik je premogel 30 kW in avto pognal do 137 km/h. Za prvo leto so smelo napovedali prodajo 88 tisoč avtomobilov, naslednje leto pa že četrt milijona.

Kadar so reči prelepe, da bi bile res, ponavadi tudi so. Vse skupaj je postalo zelo sumljivo, luči sveta ni ugledal niti en serijski primerek, Carmichaelova pa je z denarjem izginila. Kalifornijske oblasti so zato začele preiskavo. Dale Clifft je v preiskavi povedal, da še vedno verjame v projekt in da mu je bilo obljubljenih 3 milijone dolarjev v deležu od prodanih avtomobilov, za izdelavo prototipa pa je dobil 1001 dolar in še ček za dva tisočaka, ki je bil brez kritja.

Kar se Carmichaelove tiče, jo je še pred sojenjem vzela noč. Zgodbo so prikazali v seriji Nerešene skrivnosti, velikega podjetnika oziroma podjetnico pa našli v devetdesetih pod drugim imenom, ki je delala kot cvetličarka. Po sojenju in zaporu je Carmichaelova umrla zaradi raka 2004.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ripmork
Tole je bila pa past na več nivojih :P
28.5.2020 11:44:34

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija