Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Na današnji dan
Letenje je bilo usodno za ustanovitelja Rolls-Roycea
Charles Rolls je ustanovil znamenito avtomobilsko podjetje, bil pa je tudi letalski pionir.
Artur Švarc
2. junij 2020 | 10:09:00

Skupaj s Henryjem Royceom sta ustanovila Rolls-Royce, a v zgodovino se je zapisal ta plemič velškega rodu zaradi svojega letenja. Rolls se je rodil 1877 kot tretji sin v plemiški družini v Londonu. Šolo je obiskoval v Etonu, potem pa se je vpisal na Cambridge, kjer je študiral mehaniko in uporabne znanosti. Pri 18 letih je 1896 v Parizu kupil Peougeota Phaetona, ki je bil eden prvih avtomobilov v Walesu.

Študij je končal 1898, bolj kot strojnik pa se je izkazal kot prodajalec, zato je z očetovo pomočjo 6600 funtov odprl enega prvih avtosalonov v Veliki Britaniji, v Fulhamu je prodajal uvožene francoske Peugeote in belgijske Minerve.

Rollsa je prijatelj v Kraljevem avtomobilskem klubu, Henry Edmunds, 1904 predstavil Henryju Royceu. 4. maja 1904 sta se možakarja dogovorila, da bo Rolls prodajal Royceova vozila, ki bodo od tedaj naprej nosila skupno ime. 1906 sta Rolls in Royce formalizirala njuno sodelovanje v novem skupnem podjetju, kjer je Rolls postal tehnični direktor. Valežan je poskrbel za odlično promocijo in podjetje je dobivalo nagrado za nagrado zaradi kakovosti in zanesljivosti. A do 1909 je Rollsovo zanimanje za posel že padlo in je odstopil kot tehnični direktor.

Charles Rolls se je takrat vedno bolj posvečal letalstvu in 1907 je prepričal Roycea, da naredi letalski motor. 1908 je postal drugi Britanec v zgodovini, ki je poletel z letalom, skupaj z Wilburjem Wrightom sta letela blizu Le Mansa v Franciji, polet pa je trajal 4 minute in 20 sekund. Rolls je potem kupil enega od šestih Wright Flyjerjev, ki jih je po licenci bratov Wright izdelal Short. Do začetka oktobra 1909 pa do svoje smrti je opravil več kot 200 poletov. Pred letali je Rolls letal z baloni, je pa tudi soustanovitelj Kraljevega letalskega kluba, ki je bil ustanovljen 1901.

2. junija 1910 je postal prvi človek, ki je preletel Rokavski preliv v obe smeri v enem poletu. Polet je trajal 95 minut. Za ta dosežek in prvo prečkanje preliva v smeri proti Franciji je dobil posebno priznanje Kraljevega letalskega kluba.

Dober mesec pozneje, 12. julija 1910, je Charles Rolls, star le 32 let, umrl v letalski nesreči na letališču v Southbournu. Med demonstracijskim letom se je odlomil rep na njegovem Wright Flyjerju in Rolls je treščil na tla. Rolls je bil prva britanska žrtev motornega letalstva v Združenem kraljestvu in 11. na svetu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija