Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Na današnji dan
Poslednji T-Bird
Pred natanko petnajstimi leti je s tekočega traku zapeljal poslednji Ford Thunderbird.
Artur Švarc
1. julij 2020 | 7:10:00

Modri oval je 1955 predstavil dvosedega kabrioleta, ki je doživel 11 generacij, pozneje pa so mu dodali še druge karoserijske različice – štirisedežni kupe, štirisedežni kabrio, petsedežni kabrio, šestsedežni kušpe in še bi lahko naštevali. Poslovil se je 2005 v enaki konfiguraciji kot je začel – kot dvosedi kabriolet. Za razliko od Chevroleta Corvette Ford avtomobila ni oglaševal kot športni avto, pač pa ga je postavil v nastajajoči razred luksuznih osebnih avtomobilov. Prodaja je bila uspešna vse do začetka devetdesetih, ko se je dvosedim kabrioletom iztekel čas in 1997 je njegova zvezda (prvič) ugasnila. Ford ga je obudil 2002 in po treh letih dokončno poslal v zgodovino. V pol stoletja je enajst generacij dalo več kot 4,4 milijona primerkov.

Avto so si pri Fordu zamislili 1953 kot model Vega, vendar je imel prešibek motor in preveč evropski videz, zato ni ugledal serijske proizvodnje. Dve leti pozneje je Thunderbird z bolj ameriškim dizajnom in bolj luksuzno naravnanostjo začrtal pot uspešnice. Ford je z avtomobilom želel konkurirati Corvette. Izbira imena je bila dolgotrajna, od Apache, Falcon, Eagle, Hawaiian pa do Thunderbolda. Na koncu je obveljalo ime Thuderbird, po mistični indijanski ptici z nadnaravnimi močmi.

Kot zanimivost dodajmo, da so avto omenili Beach Boys v pesmi Fun Fun Fun.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Zadnji model, meni eden najlepših.
1.7.2020 10:27:17
jjs
V glavnem ameriški pleh kot ameriški pleh, čeprav je zadnjih par generacij kar OK. Tisti, ki spominjata na staro BMW šestico, sta kar lepo uravnoteženi. Tale zadnja, ki jo omenja Klemens, pa je tudi meni bila, recimo, všeč. Ne ravno my cup of tea, a na dokaj lep način predstavlja idejo preprostega in nepretencioznega športnega cruiserja. Tisti konceptni Vega pa je bil res kot kopija kakšnega malega angleškega grobijančka.
1.7.2020 11:47:15

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija