Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
110 let neona
Zgodovina   |   Na današnji dan
110 let neona
Neonski napisi in vse kar sodi zraven, so stari 110 let in prvič so neonski napisi zasijali prav na Pariškem avtosalonu.
Artur Švarc
3. december 2020 | 7:15:00

Izumitelj neonskih luči je francoski fizik Georges Claude, svet pa je to novotarijo ugledal 3. decembra 1910 na Pariškem avtosalonu. Demonstracija z dvema cevema je bila prižgana do 18. decembra. Naslednjih 50 let bo tako neon eksplodiral v svoji rabi za osvetljene napise po celem svetu.

Claude je kot kemik med raziskovanjem žlahtnih plinov prišel do mnogih odkritij, tudi tega, da če skoznje spusti elektriko, zasvetijo. Samo dve leti je bil prva cev, oblikovana v napis, prodana brivcu v Parizu. Claude je v naslednjih letih na račun svojega odkritja obogatel. 1923 je Claudeovo podjetje prodalo dva neonska napisa prodajalcu avtomobilov v Los angelesu Earleu Anthonyju. Amerika in neon sta si bila usojena in v naslednjih 20 letih je število podjetij, ki je izdelovalo neonske napise, prišlo do številke 2000.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija