Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Legendarno potovanje Berthe Benz

Na današnji dan

Na današnji dan - Legendarno potovanje Berthe Benz
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
5.8.2021 0:38:00

Na današnji dan pred 133 leti se je začelo potovanje, ki je odločilno vplivalo na nadaljnji razvoj avtomobilizma.

Urša Prosenjak

V zgodnjih jutranjih urah 5. avgusta 1888 se je Bertha Benz brez vednosti svojega moža odpravila na pot s patentiranim Benzovim avtomobilom. S seboj je vzela s sinova Richarda in Eugena, ki sta bila takrat stara 13 in 15 let. Za podvig, s katerim je postala prvi človek na svetu, ki je z avtomobilom prevozil daljšo razdaljo, se je odločila, da bi moža prepričala, da ima njegov izum prihodnost in da se splača vztrajati pri zastavljeni poti. Njen načrt poti je obsegal 106 kilometrov v eno smer, do takrat pa so ljudje uporabljali motorizirana vozila le za kratke vožnje s pomočjo mehanikov.

Ni je odvrnilo niti dejstvo, da so določeni odseki povsem neprimerni za vožnjo z avtomobilom, niti pomanjkanje goriva in tehnične težave. Med potjo je celo odkrila različne rešitve, ki so bile kasneje uporabljene pri nadaljnjem razvoju avtomobila. Pomagala si je s pripomočki iz vsakdanjega življenja, ki so bili pri roki: s podvezo, iglo za klobuk in ligroinom, razredčilom za petrolej, ki so ga takrat lekarne prodajale kot čistilo, ona pa ga je uporabila namesto goriva. Vozilo namreč ni imelo rezervoarja za gorivo, v uplinjaču pa je bila le 4,5-litrska zaloga. Ustavila se je v mestu Wiesloch in v tamkajšnji lekarni kupila vso zalogo ligroina. Lekarna v Wieslochu je tako postala prva bencinska črpalka na svetu. Z iglo za klobuk je očistila zamašen dovod za gorivo, podvezo pa je uporabila kot izolacijski material. Med potjo se je morala ustaviti pri kovaču, da ji je pomagal popraviti verigo, ko pa so lesene zavore začele odpovedovati, je poiskala čevljarja, ki je nanje pritrdil usnje. S tem so nastale prve zavorne obloge na svetu. Za hlajenje motorja je skrbel izparjevalni hladilni sistem, zaradi česar je  morala ob vsakem postanku dodajati vodo. Dve prestavi sta bili premalo za stme vzpone, zato sta na določenih odsekih sinova potiskala vozilo. V Pforzheim so prispeli zvečer in Bertha je s telegramom obvestila svojega moža o uspešnem potovanju. Nazaj v Mannheim se je odpeljala nekaj dni kasneje.

Potovanje je vzbudilo precej pozornosti, pomenilo pa je tudi ključni dogodek v tehničnem razvoju avtomobila. Berthine izkušnje so botrovale številnih izboljšavam, ki jih je predlagala po vožnji. Med njimi je bila dodatna prestava za vzpone in zavorne obloge za izboljšanje zavorne moči. Hkrati je njeno potovanje nastajajoči avtomobilski industriji pokazalo pomembnost testnih voženj.

Minilo je še precej let, preden je izum sprejela širša javnost, a temeljni kamen je bil položen. V 20. stoletju je avtomobil postal ena najpomembnejših gonilnih sil napredka nove dobe in o prispevku družine Benz danes ni več nobenega dvoma.

Dodatno prepoznavnost je v očeh širše javnosti dobila več kot 130 let po svojem podvigu. Leta 2008 so odprli Spominsko pot Berthe Benz kot del tehnične dediščine človeštva, kjer lahko s pomočjo znakov prevozimo okoli 194 km dolgo pot od Mannheima skozi Heidelberg do Pforzheima in nazaj. Od leta 2011 na tej relaciji poteka tudi vsakoletni Izziv Berthe Benz, ki je namenjen trajnostno usmerjenim mobilnostnim inovacijam in alternativnim vozilom.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija