Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

100 let srebrne zvezde v prstanu

Mercedes

Mercedes - 100 let srebrne zvezde v prstanu
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
5.11.2021 0:15:00

Danes mineva 100 let, odkar je Daimler Motoren Gesellschaft vložil zaščito svojega logotipa, srebrne zvezde v prstanu.

Artur Švarc

Tridimenzionalna Mercedesova zvezda, ki je na tem svetu že več kot 100 let, prvič se je na avtomobilih pojavila že 1909, je tako pred 100 leti dobila tudi uradno zaščito. DMG je zaščito vložil pri patentnem uradu v Stuttgartu, uradno pa je dobila registracijo avgusta 1923.

Pomembno je vedeti, da je DMG zvezdo zaščitil že 1909, v registru pa se je pojavila dve leti pozneje, ni pa še bilo prstana. Zvezda z vrha stolpnice v Stuttgartu, ki meri kar pet metrov, je trenutno na posodo Mercedes-Benz muzeju, kjer stoji pred vhodom. Tja so jo začasno premestili, ker stolpnico prenavljajo, na vrhu zgradbe pa bo spet zasijala 2025.

Združitev DMG in Benza 1924 je prinesla tudi združitev logotipov leto pozneje, DMG-jeva tridimenzionalna zvezda je postala obkrožena z Benzovimi lovorjevimi listi.

 Sama zvezda izvira iz tradicije Daimlerjeve družine. Sinova Gottlieba Daimlerja, ustanovitelja podjetja, ki je umrl 1900, Paul in Adolf, sta se spomnila, kako je oče na razglednice narisal zvezdo, da bi družini pokazala pot domov. DMG je to zgodbo uporabil za logotip in 3-dimenzonalno trikrako zvezdo je narisal Adolf Daimler osebno.

Takoj po združitvi podjetij sta lovorjev venec z napisom Benz in zvezda v prstanu stala eden ob drugem, 18. februarja 1925 pa so na papirju oba logotipa končno združili in vložili zaščito. Novonastali logotip je praktično nespremenjen še danes.

Dodajmo kot zanimivost – DMS je hkrati s trokrako zvezdo vložil zaščito tudi za štirikrako, vendar je niso uporabili vse do 1989 kot logotip za nemško vesoljsko agencijo DASA in pozneje za DaimlerChrysler Aerospace.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija