Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Pionir v ponudbi karavanov
Novi Oplov kompaktni karavan, Astra Sports Tourer, je pravšnje izhodišče za obujanje spominov na senzacionalni začetek prodaje Opela Olympia Rekord Caravan leta 1953.
Uredništvo
4. avgust 2010 | 16:47:38

Ko je majhen ameriški izdelovalec avtomobilov Hudson decembra leta 1936 kupcem ponudil novi Terraplane Station Wagon, so le redki menili, da bo nova vrsta avtomobilov spremenila način potovanja. Od vožnje na počitnice, po poslovnih obvezah in vse do vsakdanjih družinskih prevozov. Takrat se je zdelo, da gre le še za en, ne prav posrečen poizkus združitve limuzine z dostavnikom.

Kljub temu, da je bil Terraplane, s karoserijo pretežno iz lesa in velikimi vrati na zadnjem delu, prvi brezkompromisni karavan, zasnovan za množično prodajo, žal do konca druge svetovne vojne ni naletel na veliko odobravanje kupcev. Preprosto nihče ni iskal prostorno, večnamensko vozilo.

Prvi tovrstni avtomobil evropskega porekla je bil premierno predstavljen na avtomobilskem salonu v Frankfurtu leta 1953. Olympia Rekord, s škatlastim in zastekljenim zadnjim delom, je na razstavnem salonu stala zraven limuzine. Različici sta si delili vpadljivi oblikovni lok na boku in sprednji del, z masko motorja v slogu ust morskega psa. A je karavan uveljavil poimenovanje, ki je v avtomobilski industriji postalo sinonim za vsa vozila te vrste. Po legendi je beseda »CarAvan« nastala z združitvijo besed »car« (avto) in »van« (dostavnik) in sicer iz vprašanja, »is this car a van?«

V nasprotju z vsakdanjimi, škatlastimi dostavniki je Opel Olympia Rekord Caravan leta 1953 uveljavila povsem nova merila. Z bokoma, elegantno tekoče oblike, je trivratni karavan, z velikimi zastekljenimi površinami v zadnjem delu, na sodoben način ponudil oblikovno posebej skladno, novo razsežnost avtomobilske uporabnosti in prilagodljivosti. Oplov oglas se je glasil, »zadnje sedeže je mogoče zložiti preprosto, le z nekaj lahkotnih potez z roko in eleganten, spoštovanja vreden Opel Caravan, se spremeni v dostavnika velike uporabne vrednosti ter izjemne gospodarnosti.«

Opel Olympia Rekord Caravan je nemudoma postala prodajna uspešnica. Z njo so karavani postali splošno priznana vozila, ki združujejo prednosti udobne limuzine in načeloma špartanskega, a prostornega dostavnika. V Nemčiji so ljudje novo karoserijsko možnost poimenovali »caravan« oziroma »kombi« kot krajšavo za »kombinations-fahrzeug«, torej vozilo, ki združuje atribute dveh kategorij. Danes bi jih tržniki zagotovo poimenovali prilagodljivi crossoverji.

Sočasno, ko so karavani postopoma privlačili vse več takšnih, ki jih niso uporabljali za poslovne obveze, je Opel ponudbo slehernega novega modela oplemenitil s karavansko različico. V letih 1953 in 1954 je izdelal 23,400 karavanov, kar je predstavljalo desetino prodaje limuzin. Leta 1955 je delež dosegel približno 20 odstotkov, saj je bilo ob 107.000 limuzinah, prodanih 24.000 karavanov.

Ohrabren z večanjem prodaje karavanov srednjega razreda, je Opel tovrstno različico, leta 1962, dodal tudi svojemu prvemu povojnemu kompaktnemu avtomobilu Kadettu A. Privlačen, kompakten Kadett A Caravan je luč sveta ugledal marca 1963. Nemudoma je požel tolikšno uspešnost, da je na Oplove avtomobile odpadlo 50 odstotkov prodaje vseh karavanov v Nemčiji. Ko so leta 1965 zaključili izdelavo Kadetta A, je bil vsak četrti, torej kar 125.000, od vseh 500.000 prodanih v Evropi, karavan.

Z večjimi kolesi kot limuzina (6,00-12, namesto 5,50-12) in bolj utrjenim vzmetenjem, je Kadett Caravan zmogel obremenitev 430 kilogramov, oziroma 100 kilogramov več kot limuzina. Ob tem, da se je limuzino oprijel sloves prostornega avtomobila, je Kadett Caravan bil po tem merilu še občutno bolj prepričljiv. Prostornost njegovega prtljažnika je nekatere karavane tekmecev dobesedno osmešila.

Leta 1970 je Opel s športnimi, odločno modnimi poudarki, ki so bili v nasprotju s takrat še prevladujočo poslovno naravnanostjo tovrstnih avtomobilov, zasnoval novo vrsto karavanov, popolnoma skladnih z družinsko rabo in aktivnim preživljanjem prostega časa.

Vse to je napovedal že na avtomobilskem salonu v Ženevi leta 1968, s študijskim vozilom Commodore Voyage. Ta veliki »kombi« je imel posebne, lesu podobne obloge zunanjosti, kar je priklicalo v spomin ameriške »woodije«. Čeprav ni nikoli ugledal serijske izdelave, je v Opel Stylingu, tedanjem oddelku znamke zadolženem za dizajn, široko odprl vrata elegantnim in slogovno vse bolj dovršenim študijam karavanov konca šestdesetih in začetka sedemdesetih let.

Vozilo povsem nove zasnove je na trg zapeljalo leta 1970, kot Ascona Voyage, z značilno imitacijo lesenih bočnih oblog. Poimenovanje Voyage je jasno kazalo, kam vodi pot. Življenjski krog poslovnega dostavnika se je zaključil in Opel je ponovno zasijal v polni luči uveljavitelja novega trenda.

Opel je nenehno postavljal nova merila in uveljavljal nove trende. Karavanom je namenjal tudi vse bolj zmogljive pogonske sklope, tako, da so postali posebej zmogljivi avtomobili višjega cenovnega razreda. Leta 1989 je Omego Caravan 24v opremil s trilitrskim, vrstnim šestvaljnikom, z največjo močjo 150 kW (204 KM). To je bil tedaj najhitrejši serijsko izdelan karavan v globalnem merilu. Kot že nič kolikokrat pred tem, je tudi takrat Opel z njim uveljavil povsem novo zasnovo, ki so jo začeli povzemati številni drugi izdelovalci. Leta 1993 je novost razširil v razred kompaktnih avtomobilov, saj je postala Astra Caravan 16v, s svojim dvolitrskim motorjem najmočnejši karavan razreda tistega časa. Tako Omega, kot Astra sta postavili številne rekorde med primerljivimi avtomobili.

Še dalj je v to smer je leta 2002 zapeljala Astra OPC Caravan, z motorjem 2.0 16V Turbo, največje moči 147 kW (200 KM). S povsem enakim motorjem, kot je bil namenjen športni trivratni različici Astre. Karavan je dosegel največjo hitrost 231 km/h in pospešil od nič do 100 km/h v 7,8 sekunde. Leta 2009 je Opel Insignia OPC Sports Tourer naredila odločen korak naprej v smeri izjemne vozne dinamike in velikih zmogljivosti, z motorjem največje moči 239 kW (325 KM) ter samodejno prilagodljivim podvozjem Flexride in štirikolesnim pogonom Adaptive 4x4 system.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija