Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti, ki jih o našem avtocestnem križu niste vedeli
Dars je objavil nekaj zanimivih podatkov o naših avtocestah, ki jih mnogi nismo vedeli. Ali veste kolikšna je življenska doba avtoceste?
Peter Pirkovič Dars
9. junij 2014 | 13:17:54

Most čez Muro, je z 833 metri, najdaljši slovenski most in z maso 16.000 ton najtežji narinjeni objekt pri nas. Njegova površina znaša 23.257 kvadratnih metrov.

Voziščne konstrukcije avtocest in hitrih cest so projektirane ob upoštevanju načrtovane 20-letne življenjske dobe. Pri tem so upoštevani načrtovana prometna obremenitev v projektirani dobi ter klimatski in hidrološki pogoji. Seveda morajo biti izbrani tudi primerni materiali. Življenjska doba avtocestnega vozišča je odvisna od številnih dejavnikov, najbolj pa jo načenjajo (pretežka) tovorna vozila.

Da so v povprečju vozišča na avtocesti potrebna investicijske obnove po trinajstih letih, lahko pa zdržijo tudi več kot 20 let. Če se predvideni pogoji bistveno spremenijo (predvsem delež tovornega prometa v skupni prometni obremenitvi, kar poveča skupno prometno obremenitev npr. za več kot 10 odstotkov), se življenjska doba voziščne konstrukcije skrajša na manj kot 15 let.

Ameriški televizijski kanal Discovery gradnjo predora Markovec predstavil kot izjemni gradbeni zalogaj. V oddaji o najzmogljivejših strojih na svetu so predstavili tudi rezalni stroj, ki so ga v predoru uporabili za vrtanje predorskih cevi. Seveda, ni manjkalo niti veliko nebuloz, ki so jih izrekli v tej oddaji.

Prvi avtocestni odsek, med Ljubljano in Postojno, je bil zgrajen leta 1972. Pred več kot štirimi desetletji je tako na odseku med Vrhniko in Postojno povprečni letni dnevni promet znašal približno 8.000 vozil na dan. Tudi danes je ta odsek, ki je bil zgrajen in prometu predan decembra 1972, med prometno najbolj obremenjenimi v državi, saj ga v povprečju vsak dan prevozi več kot 50.000 vozil. Pri tem je velik delež tovornega prometa.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija