Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Lexus in lebdeča rolka
Nazaj v prihodnost je moto japonskega proizvajalca avtomobilov, ki hkrati sovpada s 30-letnico legendarnega filma, kjer Marty deska na rolki brez koles.
Artur Švarc
5. avgust 2015 | 11:17:13

30 let pozneje je znanstvena fantastika postala resničnost. Sicer z nekaj prilagajanja, a vendarle, po 18 mesecih so inženirji dali na svetlo lebdečo rolko, ki uporablja dva kriostata, ki sta v bistvu rezervoarja superprevodnega materiala pri -197°C in v tekočem dušiku. Deska potem lebdi nad stezo s permanentnimi magneti.

»Magnetno polje iz podlage je zamrznjeno v superprevodnike v deski in vzdržuje stalno razdaljo med desko in podlago. Sila je dovolj močna, da človeku omogoča stati in celo skakati z desko,« so povedali avtorji.

Lexus je za demonstracijo zgradil tudi poseben par, ki ima 200 metrov magnetne steze, skrite v podlagi. To omogoča rolkarjem, da izvajajo cel kup vragolij in trikov, vključno z lebedenjam nad vodo.

Eden od šefov Lexusa, Mark Templin, je povedal, da so projekt naredili zato, da bi premaknili meje tehnologije, inovacije in dizajna. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija