Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
BMW-jev eBike s posebno nihajno roko
BMW i predstavlja vizionarske koncepte mobilnosti, napredno obliko in novo razumevanje premium, ki je močno definirano s trajnostjo.
Uredništvo BMW
7. avgust 2015 | 10:57:52

Patent za nihajno roko pogonske enote, ki se bo začel proizvajati v HNF eBike tovarni po razvojni fazi v sodelovanju z BMW Research and Technology, izhaja iz prve faze BMW i tržnega raziskovanja in zgodnje konceptne faze. Patent je šele sedaj na voljo za zunanjo uporabo, saj ga zaradi usmeritve BMW i na električna štirikolesna vozila ni bilo mogoče takoj uporabiti.

Njegova uporaba se lahko izkusi na eBike ''Heisenberg XF1'', na katerem je majhen logotip ''Concept by BMW i'', ki nakazuje prestižni izvor tega inovativnega funkcionalnega principa. Nihajna ročica pogonskega sklopa je nova vrsta tehnologije okvirja za polno-vzmetena kolesa eBike s sredinskim pogonskim motorjem. Koncept omogoča, da pogonski sklop, ki je bil doslej trdno pričvrščen na glavni okvir, sedaj prostor lebdi in s tem odpravlja potrebo po konvencionalni napenjalki za jermen. Tako smo prvič priča kombinaciji zadnjega vzmetenja in trpežnega karbonskega jermenskega pogona na polno-vzmetenih kolesih eBike, kar prinaša izjemno pogonsko moč in značilnosti upravljanja.

Patent BMW i za princip nihajne ročice pogonskega sklopa prvič omogoča vgradnjo sredinsko postavljenega pogonskega motorja, zobnikov in jermenskega pogona v inovativni vzmetni modul in s tem odpravlja potrebo po napenjalki za jermen. 

Razvojna ekipa HNF Heisenberg je na zelo poseben način zasnovala novo tehnologijo vzmetenja za XF1. Kinematika je povsem integrirana nad sredinsko postavljen motor in ga varno povezuje z okvirjem. Da bi zagotovili stalno razdaljo trpežnega karbonskega jermenskega pogona med vretenom in zadnjim pestom, sta pogonski motor in zadnji pesto integrirana v nihajno ročico pogonskega sklopa. Jermen je stalno napet in popolnoma uravnan med obema zobnikoma zobatega jermena ter brez težav prenaša tudi največje obremenitve pogonskega motorja.

Po principu štiri-zgibne kinematike virtualne rotacijske osi okoli vretena se nihajna ročica pogonskega sklopa BMW upravlja izjemno natančno in tako preprečuje odklon relativnega položaja vretena pogonskega motorja glede na glavni okvir. V povezavi s povezovalnimi členi blažilnikov ta povezanost nihajne ročice omogoča dolg pomik vzmeti do 150 mm na zadnjem kolesu. Ena izmed prednosti nihajne ročice pogonskega sklopa na področju dinamike je dejstvo, da deluje brez odskoka pedala. V primerjavi z drugimi koncepti zadnjega vzmetenja, ki so posebno optimizirani za človeški pogon, tu ni togosti zadnje nihajne ročice, ko električni motor prispeva visoko stopnjo pomoči pri pospeševanju, stalni visoki hitrosti in na vzponih. Vzmetenje se lahko vselej natančno odzove in zagotavlja izjemen oprijem in visoko vlečno silo. Ker je delež človeške pogonske sile relativno nizek, ni neprijetnih sunkov pri pospeševanju ali zaviranju. Tudi v primeru izjemno neravnega terena je mogoče kolo poganjati tekoče in učinkovito.

Poleti bo HNF Heisenberg XF1 žel prednosti 4-zgibne nihajne ročice pogonskega sklopa BMW i:

• Sredinsko postavljen motor in enakomerna porazdelitev obremenitve

• Trpežen jermenski pogon z zobniki pesta brez napenjalnika za jermen

• Zelo tog okvir

• Brez odskoka pedala

• Oprijem in vlečna sila v vseh voznih razmerah, saj ni togosti zadnje ročice

• Možnost vgradnje modularnega pogonskega sistema

• Svoboda pri oblikovanju glavnega okvira

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija